Så väljer du rätt hundfoder för att din hund ska må bra

Ett bra foder är avgörande för din hunds hälsa och välmående. Dessvärre finns det många hundar som inte får i sig näring som matchar deras behov. Så vad är viktigt att tänka på när du väljer foder till din pälsvän? Läs vidare för att hitta rätt hundfoder för att din hund ska må bra, och lär dig det mest grundläggande du behöver veta om hundfoder.

Ålder och storlek på hunden

Valp

En valp behöver ett foder som är kaloririkt, har hög proteinhalt, innehåller extra essentiella näringsämne och har mindre foderkulor eller -bitar. Detta gäller både små och stora hundar. När din valp vuxit färdigt vid cirka ett års ålder, kan det vara läge att successivt gå över till ett vuxenfoder.

Vuxenhund

När du väljer foder till din fullvuxna hund är det viktig att överväga ras, storlek, livsstil och speciella behov. Om det är en mindre ras krävs ofta mindre foderkulor eller -bitar. Dessutom behöver mindre hundar inte lika stora portioner.

En aktiv hund kan behöva ett desto kaloririkare foder med högre protein- och/eller fetthalt. En hund som inte är aktiv kan å andra sidan behöva ett kalorifattigare foder med mindre fett och/eller kolhydrater. Det finns även många hundar som exempelvis har känslig mage eller hud. I sådana fall rekommenderas specialfoder som är anpassade för just dessa besvär.

Senior

När en hund blir äldre förändras kroppen och således också näringsbehoven. Aktivitetsnivån blir ofta lägre och alla organ såsom matsmältningssystemet blir känsligare. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på din hund när den blir äldre, så att den får i sig rätt näring genom rätt sorts foder för sin ålder.

Ingredienser och fodertyp

Protein, fett och kolhydrater

Balansen mellan protein, fett och kolhydrater är viktig. Protein är bra för tillväxt och muskelbyggande och fettet ger hunden energi. Även kolhydraterna är en bra energikälla, men viktigt att notera är att hundens primära näringsbehov är protein och fett. Hundar har nämligen inte samma behov av kolhydrater som människor. Däremot är vitaminer och mineraler en viktig del i fodret och bör alltid tillgodoses.

Gluten och spannmål

Hundar brukar mestadels vara toleranta mot gluten och spannmål. Däremot kan vissa hundar vara känsliga för det. Spannmål kan fungera som en bra källa till kolhydrater, protein och fiber, men om din hund är känslig rekommenderas att använda ett gluten- eller spannmålsfritt foder.

Vått, torrt eller färskt?

Torrfoder är det allra vanligaste fodret och genom denna fodertyp kan hunden enkelt och smidigt få i sig alla näringsämnen. Ett bra torrfoder innehåller ofta hög kötthalt från en pålitlig köttleverantör och ett balanserat näringsinnehåll.

Våtfoder kan vara ett bra alternativ om din hund har svårt att få i sig tillräckligt med vätska. Dessutom finns våtfoder i flera olika konsistenser och smaker, vilket kan vara bra för den kräsna hunden. Viktigt är dock att välja ett våtfoder som innehåller bra köttråvara.

Färskfoder är det mest naturliga foder för en hund och tas därför upp väldigt bra. Det har hög proteinhalt och passar hundar som är känsliga eller allergiska. Dock är det viktigt att se till att hunden förses med rätt mängd fett och protein eftersom många färskfoder inte är helfoder.

I samarbete med Gårdsman 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.