Polisen kritisk – för få farliga hundar mentaltestas

Det mentaltestas för få hundar i Sverige tycker poliserna. Sedan länsstyrelsen tog över ansvaret för tillsynsärenden från polisen har antalet tester minskat, skriver SVT.se.

Det är inte många hundar som mentaltestas i landet, endast mellan 50 och 55 hundar per år, ungefär en hund i veckan mentaltestas.

Färre har tid för sin hund – konsekvenserna kan bli förödande, det är en ren coronaeffekt, säger hundpsykologen Cecilia Roos till tidningen Läget. Cecilia har genom jobbet träffat många hundägare som överväger omplacering och till och med avlivning. Hon har träffat hundar som attackerar sina ägare, biter på möbler eller lider av separationsångest. Dessa beteenden är en indirekt effekt av pandemin, säger hon. Folk har inte tid med sina hundar och hunden agerar utåtriktat på grund av det.

Cecilia säger att hundägare är desperata, de gråter för att deras liv tillsammans med hunden inte blivit som de drömde om då de skaffade sig sin valp under pandemin. Cecilia har 600 hundar som köar för att få en plats på hennes mobila hunddagis. Det är lika illa överallt det finns långt flera hundar som behöver tillsyn än det finns hunddagis.

Det sker hundattacker dagligen i Sverige. Många attacker blir tyvärr inte anmälda till polis och länsstyrelsen vilket är olyckligt då hundar som attackerar tyvärr brukar göra de upprepade gånger.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.