Hund lämnades ensam i bil i flera timmar – polisen vädjar – lämna INTE hunden i bilen

En hund lämnades på söndagen flera timmar ensam i en varm bil, hunden var uttorkad då polisen räddade hunden från det stekheta fordonet.

Det var igår som polisen i Kalmar fick rycka ut och rädda en hund från en parkerad bil.

Ett vittne som sett djurägaren lämna hunden i bilen tidigare på dagen, ringde efter polisen som kom till platsen. Patrullen kunde konstatera att hunden var uttorkad och inte mådde bra utav värmen och beslöt sig för att slå sönder sidorutan till bilen. Patrullen lämnade en lapp och märkte upp bilen med polisband. Efter ytterligare några timmar tog hundägaren kontakt med polisen. Hundägaren blev misstänkt för djurplågeri.

Tidiga tecken på värmeslag är att hunden söker sig till vatten eller till något svalt ställe, exempelvis skugga eller kallt golv. Den flåsar och får röda munslemhinnor. Hunden blir också allmänpåverkad och kan bli apatisk.

SÅ HÄR GÖR DU OM DU SER EN HUND I EN VARM BIL

Många tror att det räcker med att veva ner fönstren när man lämnar en hund i en sin bil men hundar överhettas snabbt och det är ett livshotande tillstånd

Tänk på att aldrig lämna djur eller barn ensam i en varm bil.

Jordbruksverket skriver att man aldrig får lämna sitt djur utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C eller under -5°C.

Även om bilen står i skuggan och du lämnar en glipa i fönstret kan det snabbt bli mycket varmt inne i en bil. Det är inte bara temperaturen som avgör hur snabbt ett djur inne i en bil får värmeslag och eventuellt avlider. Även luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret. Luftfuktigheten ökar dessutom mycket snabbt när hunden hässjar.

Om du ser ett barn eller ett djur i en varm bil, gör så här:

* Känn efter om bildörren är öppen

* Ring 112 om du anser att situation är akut, annars 114 14

* Notera registreringsnummer och klockslag

* Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses

* I nödfall: Krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter.

Källa: Jordbruksverket och Polisen.se

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.