SVA: SE UPP så hunden INTE äter eller tuggar på sjuka eller döda fåglar

Hundägare bör ha uppsikt över hunden så den inte äter eller tuggar på sjuka eller döda fåglar, säger Karin Olofsson-Sannö, viltveterinär och patolog på SVA i ett pressmeddelande.

De döda skrattmåsar som påträffades i Järfälla i mitten av maj har konstaterats smittade med fågelinfluensa. Under april och maj har flera rapporter inkommit till SVA om sjuka och döda skrattmåsar i Stockholmsområdet, främst från Råstasjön och Lötsjön. Nu har även skrattmåsar i Järfälla drabbats.

De fåglar som bekräftats tidigare var positiva för influensa av typen högpatogen H5N1. Arbetet pågår med att fastställa om influensan i Järfälla är av samma typ som i Råstasjön.

– Att smittan nu finns i närliggande område från tidigare fall är inte förvånande och det finns viss risk för fortsatt spridning till ytterligare omkringliggande områden och även att fler arter drabbas. Hundägare bör ha uppsikt över hunden så den inte äter eller tuggar på sjuka eller döda fåglar, säger Karin Olofsson-Sannö, viltveterinär och patolog på SVA i ett pressmeddelande.

Att så många skrattmåsar plötsligt dör beror på att de häckar i kolonier där de är mycket nära varandra.

  • Risken för smitta till människa är låg.
  • Döda och sjuka djur ska alltid hanteras med handskar, tvätta händerna efteråt.
  • Hundar (och katter) bör inte tugga på eller äta döda fåglar.
  • Hobbyhöns bör skyddas från kontakt med vilda fåglar. Foder och vatten bör vara oåtkomligt för vilda fåglar.

Källa: SVA

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.