Inflation och samhällsekonomiska utmaningar påverkar svenska husdjursägare

Husdjursbarometern, en av Sveriges mest omfattande rapporter kring husdjursägande, har nu släppts. Rapporten tar temperaturen på svenskars husdjursägande och inkluderar i år husdjursekonomi. Orsaker till att husdjursägare kan tänka sig dra ner på hur mycket man planerar att spendera på sina husdjur är bland annat oro över den egna jobbsituationen och allmän översyn av hushållsekonomin.

Husdjursbarometern tar temperaturen på husdjursägandet i Norden och nytt för i år är att rapporten delats upp i sektioner, med data inom en rad områden som berör husdjursägandet. Bakom Husdjursbarometern står Arken Zoo, zoobutikskedjan som nyligen fick pris för Årets varumärkesresa 2023.

”Årets Husdjursbarometern visar att husdjursägandet i Sverige är fortsatt starkt och att våra husdjur tycks leva mer hälsosamt och längre, vilket är otroligt glädjande. Arken Zoo publicerar Husdjursbarometern för att ge en insyn i svenskarnas husdjursägande och även synliggöra områden där vi eventuellt gemensamt kan bli ännu bättre på att ta hand om våra husdjur”, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Det senaste året har det funnits stora samhällsekonomiska utmaningar för hushållen vilket även kan ha påverkat svenska husdjursägare. Husdjursbarometern visar trots detta att husdjursägarna i de västra och södra delarna av landet planerar att spendera mer på sina husdjur. Det är främst stockholmarna som planerar att minska hur mycket pengar man spenderar på sina husdjur, till följd av bland annat oro över den egna jobbsituationen.

”Även om vi kan se tendenser på att man vill dra ner på vissa saker så fortsätter husdjuren att vara en prioriterad utgift i de svenska hushållen. Planerar du att dra ner på mat eller träning är det viktig att tänka på vilka effekter det kan få på husdjurens hälsa. Rätt mat och viss mental träning är några av de viktigaste delarna i ett husdjurs tillvaro, så rådfråga gärna någon expert redan innan du gör några ändringar.”

Förutom allmän information och ekonomi och miljö finns även sektioner som tar temperaturen på säkerhet, hälsa, päls- klo- och tandvård samt, husdjuren och människan.

”Vi har särskilt fokus på mat, då det kan vara en utmaning för många husdjursägare att ”hitta rätt” och eftersom magbesvär, och matallergi är något som kan förekomma mer än vi tror. Säkerhet är också jätteviktigt för oss, vilket bland annat kommer återspeglas i en kommande sommarkampanj. På båda dessa områden kan Arken Zoo och våra experter bidra med kunskap både online och i butiken.”

Fakta Husdjursbarometern 2023: Husdjursekonomi & Miljö

 • Västra och södra delarna av landet ligger i topp när det kommer till att spendera mer, med 17% för båda regionerna.
 • Högst andel husdjursägare som planerar att minska hur mycket pengar man spenderar på sina husdjur finns i Stockholmsområdet, 14%. Det är också främst i Stockholmsområdet man väljer att spendera mindre på grund av oro över sin jobbsituation.
 • Andra orsaker till att svenskarna drar ner på hur mycket man spenderar på sina husdjur är att man ser över hushållets totala utgifter och ökande priser. Majoriteten, 40%, uppger att de redan har det de behöver.
 • Kattägare är något mer benägna att skära ner på mat och godis, jämfört med hundägare. För att husdjuren ska må bra behöver de få näringsbehovet tillgodosett genom kvalitativ husdjursmat därför är det oroande att var femte kattägare uppger att de planerar att spendera mindre pengar på kattens mat, om det innebär sämre kvalitet på maten.
 • Även om 18% av hundägare uppger att de kan tänka sig spendera mindre på kurser uppger hela 65% av hundägarna att de tränar sin hund på något sätt.
 • 52% av alla tillfrågade hundägare använder idag miljövänliga, komposterbara hundbajspåsar. Motsvarande siffra hos kattägare när det kommer till kattsand är 39%.

5 saker katt- och hundägare planerar att spendera mindre på

 • Utrustning (koppel, sele mm.) 38% (kattägare) 32% (hundägare)
 • Leksaker 20% (kattägare) 22% (hundägare)
 • Godsaker 6% (kattägare) 33% (hundägare)
 • Mat 21% (kattägare) 3% (hundägare)
 • Kurser 11% (kattägare) 18% (hundägare)

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.