Veterinärens tips för en hälsosam vikt på ditt sällskapsdjur

Den vanligaste anledningen till övervikt är att hunden eller katten under en längre period får i sig för mycket energi i förhållande till vad den gör av med. Det är en hälsofara för sällskapsdjuret, då övervikt ofta har en negativ inverkan på djurets hälsa och livskvalitet.  Royal Canins veterinär tipsar om hur du som djurägare bättre kan bedöma kroppsvikten och främja ditt sällskapsdjurs hälsa.

Den vanligaste anledningen till övervikt är att hunden eller katten under en längre period får i sig för mycket energi i förhållande till vad den gör av med. Det är en hälsofara för sällskapsdjuret, då övervikt ofta har en negativ inverkan på djurets hälsa och livskvalitet.  

– Många ägare tycker att deras katt eller hund ser söt ut med lite extra hull, på samma sätt som vi dras till söta och knubbiga bebisansikten. Men det är annorlunda med sällskapsdjur – ett enda extra kilo på en katt kan motsvara hela sexton extra kilo på en människa, säger Karin Eliasson, veterinär på Royal Canin.

Vad du ska titta efter som djurägare 
Om du upplever att det är svårt att bedöma hullet på din katt eller hund så finns det vissa knep. Veterinärer använder sig bland annat av midjan, buken och revbenen som indikatorer. Det kan du också göra. 

– En hund eller katt i god form har en midja som går att se ovanifrån, och en buk som smiter åt upp mot ljumsken när man tittar från sidan. För att avgöra hull är det viktigt att använda både synen och att känna med händerna. Om din hund eller katt är långhårig är det extra viktigt att känna efter längs med midja och buklinje, säger Karin Eliasson.  

– När det gäller revbenen finns det ett trick; att använda sina egna händer som referens. Känns hundens eller kattens revben som dina knogar när handen är knuten, då är djuret troligen för smalt. Känns revbenen i stället som ovansidan på din hand, kan detta indikera ett bra kroppshull och god vikt. Om revbenen däremot känns gömda bakom mycket vävnad som i din handflata, är detta ett tecken på att din hund eller katt är överviktig.

Goda vanor lägger grunden för god hälsa – här är veterinärens tips 


Som tur är finns det mycket du som hund- eller kattägare kan göra för att främja en god hälsa. Här följer veterinärens tre bästa tips för att hjälpa ditt sällskapsdjur att må bra:

1. Väg upp maten och portionerna: Det är viktigt att inte sällskapsdjuren själva bestämmer hur mycket de ska få under en dag. Många hundar och katter äter för mycket om de får fri tillgång till mat. 

– Det bästa är att väga upp all mat för dagen på morgonen, och portionera ut under dagen. Hela hushållet behöver veta när och hur mycket mat hunden eller katten ska få, så det inte blir för mycket. Om din hund eller katt får godbitar ska du helst dra av mängden från den dagliga givan. Eller ge godbitar som är små eller har lågt kalorivärde, så att kaloriintaget är i balans, säger Karin Eliasson.

2. Lek och rörelse: Promenader, lek, hinderbanor och träning är viktigt för att se till att din hund eller katt mår bra. 

– För katter som lever inomhus är det en bra idé att kombinera utfodring och aktivitet. Genom aktiv utfordring kan du exempelvis gömma maten på olika platser eller lägga foderbitar i en speciellt anpassad utfodrings-leksak så katten måste jobba för att komma åt maten, säger Karin Eliasson.

3. Ge rätt foder: Det är viktigt att ge rätt foder som är anpassat till just din hund eller katt. Det finns olika behov i olika stadier i livet för ett sällskapsdjur, och det är viktigt att i åtanke.

– Faktorer som spelar in och frågor du kan ställa är om din hund tillhör en storväxt eller en lite mindre ras. Vilken ålderskategori din katt eller hund tillhör och om han eller hon är kastrerad. Ha även i åtanke om ditt sällskapsdjur är mycket aktivt, tillbringar tiden mestadels inom- eller utomhus. Har den kanske känslig mage eller finns något annat du kan behöva ta hänsyn till, säger Karin Eliasson.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.