Djurvänliga lägenheter i Sverige: Hitta det perfekta hemmet för dig och hunden

Båda när man vill hyra ett permanent boende under en längre tid, eller endast letar efter en lägenhet att hyra under en kortare vistelse, är det en del saker som man måste hålla koll på. För korttidsboenden är det nödvändigt att man till exempel kontrollerar att ägaren godkänner att man har med sin hund eftersom det annars kommer leda till konflikter senare.

Canva, by Henrik Palm

Många lägenheter som hyrs ut marknadsförs dock som djurvänliga och är värt att hålla ett litet extra öga efter, även fast många andra lägenhetsägare är okej med att man tar med sig hunden under sin vistelse, så länge man städar lägenheten grundligt.

För att kunna jämföra djurvänliga lägenheter att hyra runt om i Sverige, kan du enklast använda dig av Bostadshub eller någon annan liknande tjänst. Man kan här filtrera annonserna och se exakt vilka som godtar att man tar med sig sin vovve och inte. Att hitta det perfekta hemmet när man är på besök kräver att man särskilt har nedan saker med i beräkningen!

Säkerställ att boendet är djurvänligt

Första steget när man kollar runt efter ett passande boende att hyra är såklart att säkerställa att man faktiskt tillåts ha med sig hunden. En del personer som hyr ut sin lägenhet tycker inte om att hyra ut till hundägare, på grund av allergirisken.

Men många är också oroliga över att hyra ut till husdjursägare eftersom det är större risker för att skador uppstår. Därför är det vanligt att depositionen som man betalar är något högre, för att täcka upp för dessa extra risker. När man lämnar boendet får man dock tillbaka hela depositionen om ägaren inte hittar några skador i lägenheten att göra avdrag för.

Kontakta ägaren om du inte hittar information

I de flesta annonser så noteras det tidigt ifall lägenheten är godkänd för hundar eller inte. Men om man inte hittar någon information om detta kan man trots allt kontakta ägaren för att se om det finns en möjlighet. En del uthyrare väljer att inte lista lägenheten som djurvänlig, eftersom det kan påverka andra personer som vill hyra. Många godkänner husdjur, så länge man genomför en noggrann städning innan man flyttar ut.

Vad det innebär att resa med hund

Om man inte tidigare har tagit med sig sin hund på en resa, kanske man ännu inte är helt införstådd med vad det faktiskt innebär att resa med hund. Olika hundraser har lite olika beteenden och naturliga instinkter som man måste ta med i beräkningen när man reser. Därför är det nödvändigt att man också läser på mer om vilka förberedelser det krävs för att man ska säkerställa att hunden mår bra under semestern, samt vilka tillhörigheter som man måste ta med för att hunden ska hålla sig lugn.

Utöver nödvändiga saker som vattenskål, hundbur och sele så kan det också vara bra om man packar med filtar eller gosedjur som hunden brukar använda. Detta kommer göra det lättare för hunden att koppla av under själva resan och även känna sig mer bekväm i boendet som man hyr.

Djurvänliga boenden menar inte att det är djuranpassat

Men en sak att ha i åtanke är också att en lägenhet som listas som djurvänlig, nödvändigtvis inte behöver vara djuranpassad. Därför måste man själv se över om det finns några eventuella risker med boendet och framför allt om man planerar att lämna hunden själv några timmar om dagen.

När man hyr en lägenhet kommer denna heller inte vara utrustad för hundar, så man måste själv ta med sig alla nödvändiga saker för att hunden ska trivas som mat, koppel och leksaker. Fundera på vad som kan vara bra att ta med hemifrån och som innebär att även hunden får chans till semester och avkoppling.

Är semestern anpassad för hundar?

Enligt Jordbruksverkets djurskyddsbestämmelser om hundar, måste man som hundägare alltid ha hunden som prioritering och även när man reser bort. Bestämmelserna gäller bland annat hur ofta man är skyldig att kolla hunden under dagen och att man sköter om hunden på ett bra sätt.

Även fast man såklart vill att hunden ska uppleva mer av Sverige, är det heller inte alla semestermål eller utflykter som passar hunden. Därför måste man också som hundägare säkerställa innan semestern om det faktiskt lämpar sig att man tar med sig hunden eller inte.

Om det finns en risk för att man inte kan spendera tillräckligt med tid med sin hund eller att boendet kan innebära risker för hundens hälsa, är det bättre om man lämnar hunden hemma istället och ber en anhörig ta hand om sin familjemedlem. Detta kommer vara både för hundens bästa och man behöver heller inte som ägare oroa sig under semestern!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.