Ny forskning: Fästingar även på vintern

Sommaren är fästingarnas tid! Men nu visar forskare att de tycks kunna vakna till även på vintern. Och vid lägre temperaturer än vad man tidigare trott, det vill säga under +5 grader. Eftersom fästingar sprider sjukdomar är det viktigt för hälsovården att vara uppmärksam på att fästingbett kan förekomma vintertid och inte bara på sommaren.

Forskarna har undersökt vanliga fästingar (Ixodes ricinus) hos rådjur under tre vintrar i Grimsö utanför Lindesberg och Bogesund i Stockholms skärgård. Fästingarna är som mest aktiva under våren/försommaren med en andra topp i slutet av sommaren men det har kommit rapporter om fästingar på djur även under vintern.

– Såvitt vi vet har inte vinteraktiviteten undersökts vetenskapligt tidigare. Vi ville se om fästingarna kunde hitta värdar och suga blod även på vintern och hur det påverkades av vädret, säger Petter Kjellander, professor i viltekologi, SLU.

Fästingar från december till februari

De fångade och återfångade vilda rådjur från december till februari. Vid första fångsten undersöktes rådjuren och ”plockades rena” från fästingar. Då visste forskarna att om de hittade nya fästingar vid nästa fångst någon vecka senare måste ha tillkommit sedan förra fångsten. De relaterade därefter de nya fästingarnas förekomst på rådjuren till olika vädervariabler som snödjup, nederbörd och temperatur.

– Det visade sig att flera rådjur fått nya fästingar trots att utomhustemperaturen var under 5 plusgrader. Det kunde till och med vara under 0 grader i området den dagen fästingen hittade rådjuret och började suga blod. Men den verkliga temperaturen exakt på den plats där rådjur och fästing hittade varandra kan vi inte veta, där var det kanske inte lika kallt som SMHI:s väderstation anger, berättar Petter Kjellander.

Vetenskaplig artikel

Winter activity of Ixodes ritycinus in Sweden 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.