Alla djurhelgons dag – ljuständning till minne av alla djurvänner

Hundar, katter, kaniner eller reptiler – idag är alla våra husdjur en del av familjen och förgyller vardagen. Men med den starka kärleken kommer också en stor sorg den dagen som de inte längre finns med oss, och många upplever att omgivningen inte förstår hur stark sorgen är. Den 4 oktober lanserar Fonus därför ett nytt initiativ, Alla djurhelgons dag, till minne av alla de husdjur som vi sörjer och anordnar även en ljusceremoni där man tillsammans kan tända ljus för att minnas och hedra.

En ny Novus-undersökning från Fonus visar att åtta av tio svenskar (79 procent) någon gång har förlorat ett husdjur. Varannan djurägare (52 procent) upplevde att sorgen var större än de förväntat sig och fler än fyra av tio (43 procent) menar att sorgen går att jämföra med när en nära anhörig går bort.

– Att hålla en begravning eller ceremoni till minne av den man förlorat är för de flesta en viktig del i sorgeprocessen, oavsett om det är en närstående eller ett husdjur. Det handlar om att få ta sitt farväl av någon som man delat mycket med, men också att få minnas. Att tända ljus för de vi saknar är en tradition som funnits länge och vi ville skapa en dag specifikt tillägnat alla de husdjur som varit en viktig del i våra liv. På ljusceremonin som vi håller i Stockholm kommer jag tända ett ljus för min barndomskatt Moa som jag än idag känner ett väldigt starkt band till, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.

Trots att husdjur ses som en familjemedlem är det många som upplever att omgivningen inte förstår sorgen, både bland vänner och familj (15 procent) samt kollegor och arbetsgivare (18 procent).

Ljusceremoni i Stockholm

4 oktober 2023 klockan 17:00 kommer vi på Fonus att hålla en ljusceremoni på Djurgårdens Djurkyrkogård, Kaknäsvägen 32, i Stockholm, Sveriges äldsta djurkyrkogård. Alla är välkomna, både människor och husdjur, för att tända ett ljus för en djurvän ni saknar.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.