Forskning: Därför är trubbnosade hundar så populära

Med sina sammanpressade små näsor och rynkiga ansikten har mopsar och franska bulldoggar blivit favoriter bland hundälskare och kändisar. Dessa ansiktsdrag kan se söta ut, men de utsätter också dessa raser för en betydligt högre risk för allvarliga hälsoproblem, inklusive andnings-, ögon- och hudsjukdomar. Trots detta är hundar med platt ansikte – annars känd som brakycefali (från grekiskan, brachu = kort och cefali = skalle) – fortfarande några av de mest populära raserna i Storbritannien.

Nu tror forskare att de har upptäckt varför de är så populära och säger att allt beror på deras spädbarnsliknande ansikten och personligheter. ”Spädbarnsliknande egenskaper kan förekomma inte bara i utseendet utan också i beteendet hos brachycefaliska raser, vilket framkallar ett omhändertagande beteende hos ägare”, förklarade teamet från Eötvös Loránd University.

I en studie har forskare studerat hur bra franska och engelska bulldoggar är på att hitta gömda korvbitar jämfört med mudi, en ungersk herdehund.

För studien ville forskarna få en förklaring på den så kallade ”brachycephalic paradoxen” – varför populariteten för hundar med platt ansikte ständigt ökar trots deras välfärdsproblem, höga veterinärkostnader och korta livslängd.

Hundarna fick en uppgift där de fick försöka öppna tre lådor för att hämta en bit korv. Lådorna hade olika öppningsmekanismer med olika svårighetsgrad och hundarna fick dem i slumpmässig ordning. Hundarna såg en forskare lägga korven i lådan och fick sedan två minuter på sig att försöka öppna den. Under denna tiden stod både forskaren och hundens ägare bakom hunden, utom direkt synhåll. Resultaten avslöjade att Mudis var mycket bättre på uppgiften än raserna med platt ansikte, de lyckades öppna lådan 93 procent oftare och gjorde det mycket snabbare än de trubbnosiga hundarna.

Svaret, enligt Dorottya Ujfalussy: människor vill ha dessa hundar just för att de är så hjälplösa. När de ställs inför ett problem är det mycket mer sannolikt att sådana hundar ger upp, fann hon, och tittar helt enkelt bedjande på sin ägare, vilket får ägarnas hjärtan att smälta.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.