Max är Årets narkotikasökhund 2023

Malmö 231101 Frida Hessbo på Tullen och hunden Max, årets narkotikasökhund. Foto: André de Loisted

Labrador retrieverhanen Max har utsetts till Årets narkotikasökhund 2023. Under ett år har han tillsammans med sin förare Frida Hessbo hittat narkotika och vapen som beräknas motsvara en samhällsnytta om över 100 miljoner kronor.

Max är, liksom förra årets vinnare Loki, född i Storbritannien och kom till Sverige som ettåring. Den energiska unghunden hamnade hos Frida Hessbo i Skåne. Efter grundutbildningen på sex månader klarade han av certifieringen för sök på olika sorters lokaler, fordon samt personsök i juni 2019, samma månad som han fyllde två år. Sedan dess har han varit i tjänst hos Tullverket i Skåne. Max söker efter narkotika, vapen och ammunition.

-Max är extremt arbetsvillig, han tycker att det är roligt att söka. När man jobbar handlar det mycket om relationen mellan hund och förare, att den måste fungera. Det är viktigt att man är en match. Max vill jobba tillsammans med mig. Han är lyhörd men ändå självständig, säger Frida Hessbo.

Stort parti narkotika i dieseltank

Bland beslagen som juryn särskilt nämner i sin motivering fanns ett stort parti narkotika som låg packat i en dieseltank på en lastbil samt nio vapen som hade gömts inne i en bils kaross. Båda fynden ”bestod av svåråtkomliga doftbilder i ytterst utmanande miljöer”.

Förutom att bevaka gränsen i Sverige, representerar Max och Frida Hessbo alltså även Sverige i EMPACT, som är ett EU-samarbete mot organiserad brottslighet. Där byter hundförare erfarenheter och träningsmetoder för att utvecklas. Under ett av EMPACTS träningstillfällen fick deltagarna till exempel arbeta vid gränsen till Ukraina, där det på grund av kriget ju finns väldigt mycket vapen i omlopp.

Frida Hessbo är uppvuxen med en pappa som var polishundsförare och för henne var det självklart att även hon skulle bli hundförare. Max är hennes första tjänstehund. Att de fungerar så bra tillsammans tror hon beror på att de båda tycker att det är så roligt att göra beslag. De har samma driv. Något som nu alltså lett fram till utmärkelsen Årets narkotikasökhund.

-Jag blev jätteglad. Det är en ära, för det finns otroligt många duktiga hundekipage i Tullverket. Så det är väldigt fint att få den här utmärkelsen, säger hon.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.