Min hemstad Borgå i Finland

Jag är född och uppvuxen i en liten stad som heter Borgå eller Porvoo i södra Finland. Borgå stad är belägen i östra Nyland vid Finska vikens kust ca 50 km öster om Helsingfors. Invånarantalet är ca 47 400 och staden är 17 i storleksordningen bland landets städer. Borgå stad är centralort för östra Nyland, som har ca 93 800 invånare.

En av Nordens mest kända barnboksförfattare närmare bestämt Tove Jansson är född och uppvuxen ute i skärgården där jag är född. Alla känner väl till Tove Janssons Mumintroll !!!

Borgå är en vacker kuststad som är mest känd för Borgå Lantdag år 1809 (återkommer till det lite senare) och för att Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) bodde i Borgå från år 1837.

Borgå är Finlands näst äldsta stad.

Borgåtrakten fick sin första bosättning på 1200- och 1300-talen och Borgå socken nämns i urkunderna redan i början på 1300-talet.
Under medeltiden grundades sex städer i Finland. En av dem var kuststaden Borgå i Nyland. Stadsrättigheter fick Borgå ca år 1380. Staden liksom hela socknen fick sitt namn efter ån och borgen på Borgbacken.

Karta över Borgå år 1652.

Förödelser som drabbat Borgå
I början på 1500-talet förstördes staden av danska sjörövare och i slutet av samma århundrade, under det 25-åriga kriget, hann ryssarna bränna Borgå till och med två gånger. Stadsrättigheterna indrogs också två gånger på 1500-talet, tills de slutligt gavs tillbaka år 1602.

Borgå lantdag år 1809
Finlands sexhundraåriga förbindelse med Sverige bröts vid Finska kriget 1808-1809. Finland införlivades med Ryssland som ett autonomt storfurstendöme. Kejsar Alexander I bestämde att den första lantdagen skulle hållas i Borgå, vilket skedde i mars 1908. I samband med lantdagens öppnande avgav Alexander I en regentförsäkran i Borgå domkyrka i vilken han bekräftade landets gamla religion, grundlagar och städernas rättigheter. I sitt tal vi avslutningen den 19 juli upphöjde kejsaren Finland bland nationernas antal “skyddad av sina egna lagar”. I Borgå finns ännu kvar alla de byggnader i vilka lantdagen sammanträdde och det hus i vilket kejsaren med sitt följe inkvarterades.

porträtt av Alexander den I

(Text lånad från Borgå stads hemsida som har upphovsrätt till flere av bilderna)  http://www.porvoo.fi/index.php?mid=506 )

På bilden ovan ser ni mig på den natursköna Borgbacken och ni kan se Borgå Domkyrka i bakgrunden.

Här sitter jag vid Borgå å och ni ser de vackra blomsterarangemangen med årtal och Borgås vapensköld som planteras vid ån varje sommar. I bakgrunden ser ni kyrkan igen.

Samma bild tagen år 2004, det kan ni se på planteringen av blommorna.

Flygbild över centrum av Borgå och gamla stan.

Vacker vy över Borgå å

.
Denna bild föreställer Finlands mest fotograferade vy över Borgå Domkyrka.

År 2006, Borgå domkyrka brinner ner till grunden.

Någonting går snett, då tre ungdomar är påväg hem från krogen. Någon av dem får en galen idé och klättrar upp på kyrktaket.

Kompisarna försöker hejda honom…..

men han fortsätter klättra, han har med sig en bunt tidningspapper som legat på gatan. Han tänder på och taket som är tjärat brinner som fnöske.

Katastrofen är ett faktum.

Elden sprider sig fort nu….

.

Nu brinner det redan för fullt….


Kyrkan ligger i gamla stan, det är stor fara för att hela gamla stan som är bygd av bara trä skall brinna ner

.
Man kan inte tro att det är sant.
Kyrkan var övertänd på bara några minuter…Borgåborna vaknar vid 4 tiden på morgonen till en mardrömslik syn över sin kära kyrka….

Brandmännen jobbar, men har inte en chans mot elden.

Jobbet för brandmännen med eftersläckning fortsätter flere dygn efteråt, man är rädd att det skall börja brinna igen.

Det är en ödslig syn, man vill inte tro att det är sant.

Den så berömda vyn över Borgå är borta. Kyrkan är nu under uppbygnad och skall vara färdig till år 2009, då det firas Borgå lantdags 200 års jubileum i stan.

Killen som tände på kyrkan sitter nu av sitt straff i fängelse.

Senaste nytt daterat den 10.08.2007


I Borgå domkyrka var det dags att fira taklagsfest igår. Takkonstruktionerna är nästan färdiga och reparationsarbetena i kyrkan är inne på slutrakan.

Byggställningarna och de gröna presenningarna runt domkyrkan kommer att monteras ner under de närmaste veckorna. Reparationskostnaderna beräknas uppgå till närmare 6 miljoner euro, vilket är lite mer än vad man räknat med tidigare. Försäkringen ersätter 4 miljoner av kostnaderna.

Helt klar torde Borgå domkyrka vara i slutet av nästa år. Domkyrkan brann i maj i fjol.

Läs mera om våra Pomeranian hundar på

www.blackoranges.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Min hemstad Borgå i Finland

  1. Nallil skriver:

    De är så sorgligt… de gör så ont. Jag grät när jag fick höra att kyrkan brunnit ner.Kommer själv från denna underbara stad. Fina bilder du hade från våran fina fina stad (förutom bilderna när kyrkan brinner)KRAM Nallil

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.