Symptom
Kliande eller smärtande öron är ett vanligt problem hos våra hundar. Extern otit ( yttre öroninflammation) yttrar sig vanligen som just klåda och obehag, hunden kliar sig över öronen med baktassarna, skakar på huvudet eller gnider öron mot golv och mattor. Lyfter man på öronlappen kan man ofta känna en sötaktig eller kraftigt illaluktande doft samt se ett brunt eller gult kladdigt sekret i hörselgången. Sekret och lukt innebär att en överväxt av svamp eller bakterier har skett. Misstänker du att din hund fått öroninflammation bör du uppsöka din veterinär. En otit kräver adekvat behandling annars kan den utvecklas till ett kroniskt tillstånd.
Hos veterinären
När du kommer till din veterinär behöver oftast öron och hörselgångar rengöras ordentligt. I vissa fall är inflammationen så allvarlig att hunden måste sövas och öronen spolas, ibland upprepade gånger. I många fall kommer din veterinär att ta prover för att titta närmare på sekretet i mikroskop och/eller odla för svamp eller bakterier, framförallt gäller detta vid allvarliga eller återkommande otiter eller om hundens öron inte blir bra trots behandling.
Behandling
Efter undersökning och rengöring får man med sig ett recept på örondroppar, samt instruktioner om hur ofta rengöring av öronen behöver göras i hemmet. I allvarliga fall med kraftiga inflammationer, eller då inflammationen finns i mellan- eller inneröra, kan även allmän behandling med antibiotika och/eller kortisontabletter behöva sättas in. I de flesta fall är det bra att komma på ett återbesök för att se att behandlingen fungerar.
Komplikationer
Många hundar drabbas aldrig av öroninflammation medan andra drabbas någon enstaka gång i livet och tillfrisknar utan några komplikationer efter behandling. Ett fåtal hundar får stora problem med infektioner som inte vill läka, eller som ständigt återkommer. Hos de senare hundarna kan det vara idé att leta efter underliggande orsaker. Vi vet att vissa egenskaper ökar riskerna för otit. Dessa utgörs bland annat av vissa anatomiska detaljer som långa nedhängande öron, kraftigt behåring i öronen eller trånga hörselgångar. Andra orsaker kan vara att hunden har en allergi mot något som finns i luften eller i maten. Att vänta alltför länge med att gå till sin veterinär och få behandling försämrar också behandlingsresultatet.
Förebyggande åtgärder
Friska öron bör inte tvättas i onödan och man bör heller aldrig peta med tops i hundens öra. Om man har en hund som har problem med sina öron och får upprepade infektioner kan det dock vara bra att med jämna mellanrum, tex en gång varannan vecka, rengöra öronen med lämpligt preparat t ex epiotic eller öronrens. Intervallen mellan rengöringarna beror på din hund, rådgör med din veterinär.
Källa Klara Ringborg, leg vet
Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finner ni oss på