Rumänsk gathund som importerades till Sverige hade smittsam tumör

En rumänsk gathund som togs till Sverige av en ideell organistation var sjuk i en smittsam tumörsjukdom. Hunden kan ha smittat andra hundar, skriver GP idag.

Tumörsjukdomen TVT (transmissible venereal tumour, överförbar venerisk tumör) har inte funnits i Sverige tidigare. Den hittades för några veckor sedan hos en hund som hade importerats av organisationen Hundhjälpen, som tar in och säljer rumänska herrelösa hundar till svenska hussar och mattar.

TVT smittar främst via könsorganen, vid parning men också när hundar nosar varandra i baken. Sjukdomen smittar inte till människor eller andra djur. Den sjuka hunden gick i en rastgård tillsammans med ungefär tio andra hundar när ägaren hämtade den.

Eftersom det är ett naturligt beteende för hundar att nosa varandra i baken, och eftersom hunden hade ett öppet sår vid vulvan där tumören satt och var aktiv, så verkar det inte orimligt att andra hundar har utsatts för smittan säger Henrik Von Euler, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Det var Von Euler som undersökte hunden och avlivade den-dels av smittskyddsskäl, dels för att avsluta djurets lidande. Han är mycket kritisk till Hundhjälpens agerande. De kände till att hunden hade TVT men underlät att berätta det för ägaren säger han. Hundägaren fick uppgift om att hunden hade veterinärundersökts i Rumänien och fått med sig antibiotika mot ”polyper”. När hundägaren vände sig till sin lokala veterinär visade det sig att medicinen i själva verket var cellgift. Bara behöriga veterinärer får befatta sig med dessa läkemedel, men i det här fallet fick hundägaren en injekstionsflaska under förespegling att det rörde sig om ett harmlöst preparat, säger Henrik Von Euler som ännu inte bestämt sig för om han ska polisanmäla händelsen. Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt har informerats om händelsen.

Enligt Hundhjälpens ordförande Linda West informerades ägaren visst om att hunden behandlades för tumörsjukdomen. Självklart är det olyckligt att sjukdomen visade sig inte vara utläkt. Men en rumänsk veterinär ansåg den färdigbehandlad och det ska vi inte förakta, för de arbetar med sådana här sjukdomar, säger hon. Om hundägaren fått med sig cellgift berodde det på att den rumänske veterinären inte kände till bestämmelserna, fortsätter hon och hävdar att sjukdomen inte är så smittsam. I så fall skulle varenda hund utomlands ha den. Det är lite upphaussat säger hon. Hundhjälpen skall dock se över sina rutiner. Självklart ska vi göra det. Vi måste ta upp med bestiktande veterinär om man eventuellt ska ha en längre tids karens, säger Linda West.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Rumänsk gathund som importerades till Sverige hade smittsam tumör

 1. Susann skriver:

  Detta är ännu en orsak till att inte köpa hundar från valpförmedlare som många gånger i sin tur förmelar hundvalpar från ”valpfabriker”. Var försiktiga då ni köper en hund utomlands ifrån.

 2. Elisabeth Kytler skriver:

  Håller med dig Susann. Det är mycket konstigt att det tas hit sk gathundar från utlandet när det finns så mycket hundar både till salu och för omplacering här i Sverige. Måste väl vara bättre på alla sätt att vi tar hand om det vi själva har här i landet innan vi plockar hem hundar från utlandet med fara för att föra in smitta vi i nuläget inte har. När det gäller omplaceringshundar här i Sverige så finns det ju oftast möjlighet att ta del av vad som hänt tidigare i hundens liv, vilket är bra när det gäller anpassning för både hund och ny ägare. En hund är ju inte något man bara ska ha hos sig, hundens behov ska tillgodoses, bra kontakt med husse/matte, aktivering, träning och mycket mer. Kan säkert bli en ”dyr historia” med en gat-hund från utlandet med dolda fel/sjukdomar som upptäcks först när hunden kommit till Sverige. Dom som på olika sätt placerar om hundar från utlandet här i Sverige borde kanske tänka till och inte vara så själviska. Är det så att dom kanske tjänar en peng, det kanske inte bara är välgörenhet.

  • Susann skriver:

   Alla hundar som importeras till Sverige har ett ”förflutet” i ett annat land, ingen kan garantera att dessa hundar är helt friska, de kan ha ”dolda” sjukdomar. Nyligen dödades en 6 årig flicka i Rumänien, man är relativt säker på att hon dödades av gathundar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.