Övervikt hos katt och hund

Övervikt hos våra sällskapsdjur är ett ökande problem och uppmärksammas mer och mer. Det uppskattas att 30% av hundar och katter i Sverige lider av övervikt. Jag kommer därför att försöka belysa orsaker, konsekvenser och behandling av övervikt skriver Karen Lisager, leg veterinär för Royal Canin.

Ett djur som väger upp till 15% mer än sin normalvikt är överviktig, allt däröver är fetma. Man brukar säga att övervikt är handikappande medan fetma är en sjukdom. Övervikt och fetma uppstår när den energi som tas in via foder och godbitar överstiger den energi som förbrukas av kroppen. Energin som kommer via proteiner, fett och kolhydrater i fodret lagras som fett i kroppen när den inte används. Det finns även sjukdomar som ger övervikt.

När veterinären eller djursjukvårdaren bedömmer djurets normalvikt används naturligtvis en våg men man kan även använda ett redskap som heter Body Score Index. Hä rbedöms djurets utseende i profil och uppifrån, fettdepåer på utvalda områden och muskelmassan värderas genom att känna igenom kroppen. Man håller sig därmed inte till några fastställda riktlinjer tex. inom en ras utan bedömmer endast det enskilda djuret. Man använder sig av en 5-gradig skala, 1 och 2 är för djur som är underviktiga och magra, 3 är idealvikten, 4 och 5 anger övervikt resp. fetma och djuret behöver därmed gå ner i vikt.

Konsekvenserna av övervikt är många även för våra sällskapsdjur och känns igen från oss människor. Diabetes, ledproblem och inte minst en mycket förkortad livslängd ä rvanliga biverkningar även hos hund och katt. Dessutom ses hjärt- och lungproblem, hud- och pälsproblem, ökad risk för infektioner som en mycket vanlig konsekvens av övervikt.

Kosten spelar den viktigaste rollen i viktminskningen och betydelsefullt är att använda rätt foder. Veterinäre har idag speciellt framtagna viktminskningsfoder som hjälp och kan även ge råd omkring målvikt, fodergiva, motion och inte minst ge stöd under tiden. Ett högt proteininnehåll i viktminskningsfodret säkerställer en jämn förbränning samtidigt som fettmassan minskas och muskelmassan bibehålls. Mycket viktigt är dessutom att en hög proteinnivå ger en ökad mättnadskänsla! Överviktiga djur är i riskzonen för diabetes och därför är kolhydratkällan mycket viktig och bör bestå av en råvara som inte ger höga blodsockertoppar utan en jämn nivå. De bästa källorna här är krom, majs och vete.

Fettinnehållet skall vara under medel, men inte mycket lågt eftersom behovet av de livsnödvändiga fettsyrorna måste tillgodoses. De har särskilt stor betydelse för hud och päls men även för att säkerställa upptaget av vitaminer. Fibrer är naturligtvis mycket viktigt, men ännu viktigare är typen av fiber som måste sammansättas för optimal tarmfunktion, smältbarhet och biologiskt värde. De olösliga fibrerna (cellulosa) tex. har en stimulerande effekt på tarmens rörelser, FOS och MOS är lösliga fibrer som har stor betydelse för tarmhälsan och de bakterier som finns där. Viktigt är att veta att man inte kan banta ett djur på enbart en hög fiberkost!

Vänd dig till din djurklinik för att få råd och hjälp att genomföra viktminskningen på rätt sätt. Att dra ner på mängden av det vanliga fodret eller använda ett light-foder är inte korrekt ur näringsmässig synpunkt utan bör endast användas när vikten skall bibehållas.

Kunskapen om aspekterna kring övervikt är stor. Så varför är då så många djur överviktiga? Jo, undersökningar har visat att problemet i 98% beror på ägarna, dels på fel foder, för många godbitar och för lite motion. Men huvudorsaken är faktiskt att ägarna inte kan eller vill inse problemet! Så med en uppmaning till dig att titta extra noga på din livskamrat när du läst detta vill jag önska en trevlig höst!

Text: Karen Lisager, leg veterinär (får ej kopieras)


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 svar på Övervikt hos katt och hund

  1. Emma skriver:

    Rätt foder? Och det är klart den fabrikstillverkade sörja just den veterinären är köpt av. Naturlig föda ska det vara!

  2. Annika skriver:

    Hej Susann,Jättebra att problemet med överviktiga hundar tas upp. Problemet är också stort med att hundar har tråkigt. Jag har idéen att uppmuntra folk att aktivera sina hundar mer, och kanske att komma i bättre form själv. ActiveDog.se är ett nytt koncept på internet. Det finns många reportage om olika aktiviteter skrivna av en känd hundjournalist. Vill du veta mer om http://www.activedog.se så hör gärna av dig till mig.Hälsningar, Annika

  3. Pingback: Kraftigt överviktig hund – Långsam process för Länsstyrelsen | Dog News

  4. Pingback: Nytt projekt för hundar med övervikt |

  5. Anneli.Pettersson skriver:

    Min har ökat fort i vikt sen steriliseringen men jag har bytt torrfodret till färskfoder nu

  6. Pingback: Tjock hund omhändertogs |

  7. Pingback: 40% av hundarna lider av övervikt |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.