Rottweiler anfölls av jordgetingar

Förra veckan anfölls den 2 åriga rottweilern Rodi av argsinta jordgetingar i skogen. Foto: (EERO LIESIMAA)

Argsinta jordgetingar har den senaste veckan anfallit minst två hundar i Finland.

Rodis ägare Tiia Wahlsten-Törrönen konstaterar till tidningen IL att det bästa är att hålla sina hundar borta från skogen just nu, eftersom flera hundar har blivit anfallna av jordgetingar i Finland.

Tidningen Helsingin Sanomat skrev tidigare i veckan om en st bernhardshund som blivit illa stucken av jordgetingar.

Rottweilern Rodi lekte med en leksak intill ett träd då den plötsligt blev anfallen av jordgetingarna. Rodi blev stucken på onsdagskvällen, ägaren trodde först att hunden hade blivit angripen av älgflugor , men sedan upptäckte ägaren en massa röda getingbett. Rodi klagade högljutt och ägaren var tvungen att tillkalla brandkåren som genom att spruta med en vattenslang lyckades få bort de argsinta jordgetingarna från hunden. Då hunden var fri från de angripande getingar fick den behandling med kortisontablett, kortisonen tog bort den värsta smärtan och betten försvann nästan på 20 minuter. Hunden behövde ingen veterinär hjälp. Rodi väger ca 50 kg, som tur var suckar ägaren, tänk om det varit en mindre hund då hade den troligen varit död idag.


Jordgeting eller ground bee
, en argsintare variant än den vanliga getingen.

Fakta älgfluga: För dem som aldrig sett eller hört om älgflugor så ser de ut som på bilden ovan. Det finns gott om älgflugor i Finland, det är inte ovanligt att man efter en skogspromenad på hösten kan ha med sig upp till 30-50 stycken älgflugor innan för sina kläder. Inget trevligt kryp, den fäller sina vingar då den landar på ett djur eller en människa.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Rottweiler anfölls av jordgetingar

  1. Susann skriver:

    Min kompis blev stucken av en jordgeting, han fick en allergisk reaktion så det blev en ambulansresa till akuten. Så jordgetingar kan vara riktigt farliga för små hundtassar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.