Jordbruksverket varnar hundköpare

Tänk inte bara med hjärtat när du köper hund

Med anledning av ett reportage om handel med gatuhundar i SVT:s program Uppdrag Granskning den 14 januari vill Jordbruksverket förtydliga ett par saker.

Vi har stor förståelse för människors goda vilja att hjälpa hundar som far illa. Men för den som vill göra en insats för att hjälpa gatuhundar finns bättre sätt än att importera och därmed flytta hundar mellan länder.

Hundar som lever ett oskyddat liv på gatan utsätts för många smittrisker. Några av de sjukdomar som gatuhundarna kan bära på är mycket svåra att diagnosticera, de kan vara latenta vid en besiktning och bryter ut först efter att hunden utsatts för stress, till exempel en flytt och miljöombyte. Även människor utsätts för risker vid kontakt med vissa hundsjukdomar.

Stötta organisationer på plats
Ett sätt att hjälpa hundarna långsiktigt kan vara att stödja djurskyddsorganisationer som arbetar för att minska gatuhundspopulationen i hemlandet samt för ett bättre djurskydd. Kontakta gärna en svensk djurskyddsorganisation som kan tipsa om systerorganisationer i det aktuella landet.
 
Det finns också många omhändertagna hundar i Sverige som behöver ett bra hem. Den som är intresserad kan kontakta organisationer som t ex Djurens Vänner och Hundstallet.
 
Regler och hundpass —  varför det?
Den ökade rörligheten i världen är här för att stanna och omfattar även djuren. Det är alltid hundköparens ansvar att ta reda på vad som gäller vid en införsel.
Lagstiftningen för införsel av sällskapsdjur har som främsta mål att skydda mot rabies och dvärgbandsmask. Enligt lagen ska hundar som reser medföljas av ett hundpass som innehåller följande uppgifter:
 
– Djurägarens namn och adress
– Hundens identitet – ras, födelsedatum, kön, päls m.m.
– Hundens ID-nummer
– Uppgift om giltig vaccination mot rabies
– Blodprovsanalays som intygar godkänd mängd antikroppar mot rabies
– Uppgift om avmaskning mot dvärgbandmask utförd och intygad av veterinär i avsändarlandet inom 10 dagar före införseln.
 
Om hunden har sällskap på resan av en fysisk person krävs ingen klinisk undersökning, men om hunden reser ensam som fraktdjur måste en undersökning genomföras av veterinär som intygar att hunden orkar och klarar av att resa.
 
Hundpasset är ingen garanti
Det är viktigt att komma ihåg att hundpasset inte är någon garanti för att hunden är frisk. I passet intygas hundens identitet samt att man genomfört de förebedelser som krävs för införseln av hunden.
Jordbruksverket

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.