Gör hundrastning / passning till hushållsnära tjänst


Till: Maud Olofsson / Anders Borg samt övr. riksdagsledamöter

Med tanke på att möjlighet finns för avdrag för barnpassning och även för ”hjälparbete av personlig art” då även ” ledsagning vid dagliga promenader ” för t.ex. äldre borde samma möjlighet finnas vad betr. hundägande hushåll.

På Skatteverkets hemsida finns följande att läsa ”Passning av husdjur ger inte rätt till skattereduktion oavsett om passningen sker i bostaden eller inte.”

År 2004 fanns 950.000 hundar i Sverige enl. Manimalisrapporten 2005 (se http://www.manimalis.se) som grundar sig på undersökningar gjorda av bl.a. Svenska Kennelklubben och Sveriges Lantbruksuniversitet. Det innebär att vart femte hushåll har hund.

Hundägare har samma problem som barnfamiljer med att behöva hjälp med t.ex. hundrastning/-passning, utfodring av hund i hemmet etc? Varför ska grannen med barn eller en äldre släkting få avdrag för sina kostnader för passning alt. dagliga promenader medan hundägaren bredvid inte får det för sin hund? Båda har definitivt behov av hjälp men hundägande hushåll har tydligt diskriminerats med denna gränsdragning.

Det finns en enorm svart marknad för yrken som hundrastare, dagmattar mm och ett fåtal som har detta som ”vit” verksamhet. Efterfrågan på hjälp av dessa yrkesgrupper är mycket stor. Precis som man har gjort inom städyrkena, varför inte rensa upp den stora svarta marknad som finns och skapa bättre lönsamhet för de som jobbar ”vitt”? Låt oss seriösa företagare slippa konkurrera med svart arbetskraft och ge hundägare möjlighet att anlita oss ”vitt”.

Vi kräver nu att hundar, och även andra husdjur, ska räknas in i hushållen och att ägare till dessa, helt självklart, ska ha möjlighet till avdrag för hushållsnära tjänster vad beträffar hjälp med rastning/passning av sina djur precis som t.ex. barnfamiljer har rätt till avdrag för barnpassning o.dyl. Vi accepterar inte att man gör skillnad på barnfamiljer/familjer med äldre och hund-/djurfamiljer.

Med vänlig hälsning

Undertecknade


Den här namninsamlingen startades den 29 januari 2009 av Susanne Holmene, Rasta Hunden
Insamlingen kommer att avslutas den 30 januari 2010
Kontakta ansvarig för denna namninsamling

SKRIV PÅ LISTAN

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.