Hundarna har rätt att skälla även i villakvarter – grannar får skaffa öronskydd

skall.jpghouse.jpg

Även hundar i villakvarter har rått att vara utomhus och skälla, grannarna får tåla en hel del hundskall, det har milöjdomstolen i Växjö fastställt i en dom om en hund i Flyinge.

Miljödomstolen i Växjö fastställer alltså Länsstyrelsens beslut om att en hundägare i Flyinge inte behöver följa regler för när hon får släppa ut sina hundar. Allt började med att grannarna klagade på skällande och fick Eslövs miljö- och byggpolitiker att klassa hundskallet som olägenhet, Då fick hundägaren ett förbud att släppa ut hundarna på sin tomt, hon skulle bara få låta hundarna vara ute högst en timme två gånger per dag. Men detta har nu ändrats och kvinna får åter hålla sina hundar utomhus på tomten.Vi hoppas att denna dom skall bli riktvisande även i andra kommuner där grannar klagar på skällande hundar.

I lagen står det att grannar inte skall störas av ihållande hundskall, inte heller skall hundarna skälla nattetid mellan 22.00-6.00. Men att hålla sina hundar ute i rastgården då och då, skall grannen tåla.

Nedan har vi samlat några länkar om tvister mellan grannar och hundägare, hänvisa gärna till dessa ifall ni får problem med klagande grannar!

Hundskall ingen olägenhet

Grannar får tåla störande hundskall

Grannar får tåla hundskall

Skällande hundar kan stå ägare dyrt

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


 


Husdjur

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

23 svar på Hundarna har rätt att skälla även i villakvarter – grannar får skaffa öronskydd

 1. Susanne skriver:

  det va ju skönt att höra , att hundar får låta.

 2. Katta skriver:

  Har bott granne med skällande hundar från morgon till kväll och det är fan inget liv jag önskar någon.

  • Dog News skriver:

   Hundar får inte skälla ihållande hela dagen, men de har rätt att vara ute i omgångar och skälla, precis som barn har rätt att leka och stoja runt utan att någon har synpunkter på det.

 3. Stinastygg skriver:

  Jag älskar både hundar och barn, men föra en massa oljud och störa andra ska de inte…

 4. Linda skriver:

  För att inte tala om alla jävla äckelkatter som ylar o bråkar……..får man göra samma mot dom som mot hundar då???borde väl vara samma……..

  • Catharina skriver:

   Varför äckelkatter?
   De har också rätt att få finnas och låta lite.
   En katt som jamar pratar ju precis som du gör själv….ska munkavel jälla då på både katt/hund/människa eller?
   Skaffa öronproppar de dämpar.

 5. jeanetteaman skriver:

  Jag tycker inte det är rätt nånstans. För det första hjälper det inte oss hundägare att bli mer positivt bemötta, och motståndet är alldeles tillräckligt som det är idag. Jag tycker det skulle höra till allmänt hyfs och fason att ens hundar inte står ute och gapar och gormar om man har grannar på alltför nära håll som kan störas. Att de skäller till över något är en sak, men det låter ju inte som om det är det det handlar om här.

  Ett evinnerligt skällande bör tränas bort, alternativt tar man reda på VARFÖR hundarna gormar så dant, och åtgärdar problemet istället.

  • dognewss skriver:

   Håller med till viss del, MEN det finns grannar som gör livet till ett HELVETE för andra genom anmälningar och hatkampanjer som till sist leder till rättegånger. Om man läser domarna till ärendena ovan så kan man se en röd tråd där det faktsikt framgår att Länsstyrelsen inte funnit hundarna störande medan grannen påstår allt annat! Grannar kan vara riktigt ELAKA och göra livet surt för hundägare trots att det inte är befogat!

 6. shadowman74 skriver:

  Bra! Och bra att veta för mig! Är ok att det ska va tyst mellan 22 och 06, men hundar måste fan få finnas, särskilt i egna hus/trädgårdar. Här i Upplands Väsby finns det idioter som sätter lappar om att förgifta hundarna om de inte är tysta, i en kommunal allmän hundrastgård!!! Suck! Är bara där en timme om dagen, ej före 10 och ej efter 21 på kvällen. Men är ändå skiträdd och mår dåligt nu. Har blivit mordhotad flera gånger när jag varit i hagen. Hade fått lov att bygga en egen hundrastgård i våras, för kommunen, inne i skogen utan grannar, men den störde visst nån, för den saboterades i omgångar, och tillslut stal nån hela staketet med pålar och allt.

 7. Niklas Bohn skriver:

  Är själv hundägare och skulle inte iheller vilja höra skällande hela dagarna, men att hundarna skäller till när det går folk med hund förbi den kan tycker jag inte man kan säga till om.

 8. När en hund står och skäller från 7 – 16 varje dag då är det jobbigt men om en hund skäller till ibland så bryr jag mig inte.

 9. Pingback: Ca var sjätte granne irriterar sig på ditt husdjur |

 10. Peter Lundgren skriver:

  fördelar med att det finns hundar som skäller är att inbrotts tjuvar och annat löst folk inte vågar sig dit

 11. Hralmnuck Klulnem skriver:

  Jag hittade hit efter att ha sökt om skällande hundar… Ett par kommentarer till en del här:
  Jag som måste stå ut med en skällande hund blir galen på fanskapet. Normalt gillar jag hundar, men när denna hund som bor vägg i vägg med mig skäller konstant när husse inte är hemma går en på nerverna. Efter att ha läst denna artikel förstår jag att jag inte kommer att kunna vinna något rättsligt och kan inte göra något om grannen bara rycker på axlarna.
  Ni som har dessa hundar och står på er, ni måste väll ändå någonstans i bakhuvudet förstå att ni skulle kunna ha en psykopat till granne? En som kanske verkar normal de flesta sammanghang (som gårdstädning, hälsa på i trappan/hissen/tvättstugan osv) men som kan smälla av under särskilda förutsättningar? Jag kan intyga er om att en konstant skällande hund skulle mycket väl kunna klassas som en sådan förutsättning.
  Så visst, hänvisa ni till denna dom och fortsätt nochalera det hela genom att hänvisa till ers hunds rätt att förpesta omgivningen, men var inte så jäkla förvånade om någon till slut spricker och tar saken i sina egna händer. De flesta som har hund MÅSTE inte ha hund. Ni har dem frivilligt, vilket tolkas att ni har valt att förpesta er omvgivning frivilligt om hunden nu är sådan. Detta kan av en psykopat tolkas som en direkt aggresiv handling, och när denne spricker så hjälper inga regler och rättigheter i världen.

  • dognewss skriver:

   Hunden skall inte skälla nonstop, det står i lagen att det inte får vara ett ihållande skall.

   • Hralmnuck Klulnem skriver:

    Är det definerat någonstans vad som kan klassas som ihållande? Jag ser utrymme för olika tolkningar. En situation skulle kunna uppstå där hundägaren rycker på axlerna för att hunden precis klarar gränsen. Att det finns på papper att hunden skäller lagligt, kommer det att göra skällandet uthärdigt för psykopaten helt plötsligt? Och skulle det råka hända hunden något efter det har psykopaten mer eller mindre gjort sig själv till huvudmisstänkt.

   • dognewss skriver:

    Nej det finns ingenstans uttryckligen men om du bor i lägenhet så kan man alltid vända sig till tex hyresvärden eller bostadsbolaget i första hand

 12. Pingback: Slut skällt för hunden Medo eller? |

 13. Jonas skriver:

  Det var intressant att se hur nära på otroligt egocentrerade och empatilösa en del hundägare verkar vara. Man tar sig alltså rätten att förpesta andras liv bara för att man inte orkar uppfostra sina hundar och för att det råkar vara lagligt.
  ’Grannar får skaffa öronskydd’ säger nästan allt. Att det finns de som anser att de kan inskränka sina grannars rörelsefrihet och sinnesfrid i deras egna hem bara för att de inte orkar gå en promenad med sin hundar borde ta sig en ordentlig fundering på hur det går ihop rent moraliskt. Resonemanget med att tvinga grannarna att skaffa öronskydd fungerar om man anser att man ’står över’ andra och har rätt att bestämma över hur andras vardag skall se ut, det vill säga, när de skall få lov att sova eller vila, prata med sin partner, lyssna på lågstämda filmer, sitta i trädgården etc, om man inte anser sig stå över andra så blir det mycket svårt, för att inte säga omöjligt att få ihop resonemanget.
  Märk väl att det inte är någon mänsklig rättighet att ha en skällande hund utomhus. Man försöker i artikeln likställa skällande hundar med lekande barn men jag anser att det haltar betänkligt, dels därför att barns oljud inte kommer i närheten av vad en hund som står och tomskäller kan åstadkomma och dels för att jag anser barn vara viktigare än hundar.
  Sist för att ytterligare peka på hur en del verkar ha svårt att förstå att de ingår i ett sammanhang och inte på något vis är isolerade från och, i någon mening ,är överordnade det övriga samhället; Det är inget svårt att tänka sig att det i ett kvarter, bland annat i mitt, finns sex – sju olika utehundar, om nu var och en av dem står och tomskäller två timmar per dag, som skulle vara den tillåtna gränsen även innan den nya lagtolkningen, så kan det bli uppemot 12 timmars oavbrutet skällande utan att någon bryter mot någon lag.

 14. Pingback: Kennel i bostadsområde fick rätt i infekterad tvist med grannar |

 15. RH skriver:

  En hund ska vara så pass upprustad att den ej skälla mer om man ringer/knackar på dörren eller gå in på tomten

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.