Shar Pei uppfödare får föreläggande från Länsstyrelsen

Åtta hunduppfödare i Skåne som föder upp rasen Shar Pei har fått ett brev från Länsstyrelsen där uppfödarna har förelagts att konsultera veterinär vid avel eller så kallad eyetacking. Vid eyetacking  sys huden i ögonlocken för att hundarna inte ska få skador av nedfallande hudveck.

Uppfödarna inom rasen har jobbat i den riktningen redan sedan 2007. Uppfödarna poängterar att de inte vill att valparna lider och att rasen förstörs. Det är de nedfallande hudvecken runt ögonen kan ge upphov till ögonskador. Därför syr man ett litet stygn, så kallalad eyetacking, i ögonlocket för att förhindra skadorna. Länsstyrelsen anser att aveln av rasen innebär lidande för många av hundarna och betecknar rasen som osund. Samma problem finns hos uppfödare av rasen i hela Sverige. Svenska Kennelklubben och SLU arbetar med att komma till rätta med problematiken.

De åtta skånska uppfödarna som blivit kontaktade måste låta besiktiga samtliga hanhundar och tikar som används i avel, detta skall göras innan parning och även alla valpar i kullarna skall veterinärbesiktigas och man skall speciellt ta i beaktande hud- och ögonstatus.
Länsstyrelsen har även bestämt att endast de valpar och hundar som enligt veterinärbedömning är i behov av åtgärd tillåts eyetacking och att dessa bestämmelser träder i kraft omgående.

Åtta hunduppfödare får föreläggande

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Shar Pei uppfödare får föreläggande från Länsstyrelsen

  1. Pingback: 8 Skånekennlar får avelsförbud på rasen Shar Pei |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.