Hunden vid Holmsjön dog av algförgiftning

Nu står det klart att den hund som avled efter bad i Holmsjön vid Kolmården dog av algförgiftning, men algerna kommer troligen inte från Holmsjön. Det meddelade Norrköpings kommun idag.

Miljö- och hälsoskydd har idag tagit del av SVA:s obduktionsrapport från den hund som avled efter att ha badat i Holmsjön. Hunden dog av algtoxinförgiftning. Men algen bakom förgiftningen förekommer sannolikt inte i Homsjön.

Så här skriver Norrköpings kommun på sin hemsida: Algerna som man funnit rester av i hunden är av släktet Anabaena. Arter av detta släkte hittade inte miljö- och hälsoskyddsinspetörerna när man mikroskoperade vattnet från Holmsjön.

Algblomningar av Anabaena-arter förekommer främst i näringsrika vatten eller i bräckvatten, vilket gör att vi fortfarande drar slutsatsen att det inte varit vattnet i sjön som orsakat symptomen utan troligtvis vatten från en göl, dike eller liknande med näringsrikt vatten.
För att vara riktigt vara säkra på detta kommer vi att åka ut till sjön på måndag och ta nytt prov för mikroskopering.

Hunden dog av algförgiftning

Hund dog troligen inte av förgiftning


Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.