Snabb hantering vid avlivning av hundar med ny lag

Minst 80 hundar har avlivats i de tre storstadslänen, efter den skärpning av tillsynslagen över hundar och katter som genomfördes 2008. Ett tjugotal av dessa var hemmahörande i Skåne.

När det gäller avlivning av hundar som har visat sig vara aggressiva genom att bita andra hundar, djur eller människor, agerar polisen mycket snabbt. Polisen informerar inte hundägarna om deras rättigheter, exempelvis rätt till muntlig förhandling i förvaltningsrätten, enligt en del jurister.

Leif Carlsson, utbildningsansvarig för hundpolisen i Västra Götaland är nöjd med den snabba hanteringen idag. Tidigare kunde hundarna få sitta uppstallade upp till två år vilket var till men för både hundarna och ägarna och det kostade en massa pengar.

Fakta:

Polisen får ta hunden vid första incidenten

Den nya tillsynslagen över hundar och katter ger polisen ökade befogenheter att snabbt ingripa mot farliga hundar.
Polisen har rätt att omhänderta en hund som vid ett enda enskilt tillfälle bitit en människa eller en annan hund.
Hunden placeras på hundpensionat och ägaren får inte besöka den. Förfoganderätten övergår till polisen.
Därefter genomförs ett mentaltest, som ligger till grund för beslut. Exempelvis kurs, koppel- och munkorgstvång, omplacering och slutligen avlivning.
Polisens beslut gäller omedelbart och kan verkställas innan det vunnit laga kraft. Förvaltningsrätten kan tillfälligt inhibera verkställigheten efter ett överklagande. Enligt förvaltningsprocesslagen är polismyndigheten djurägarens motpart vid en prövning i förvaltningsdomstol, skriver Sydsvenskan.

Hundar avlivas snabbt med ny tillsynslag

Läs chatt med Hans Rosenberg om farliga hundar


Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Snabb hantering vid avlivning av hundar med ny lag

  1. Jeanette skriver:

    Det har hänt att en hund blivit avlivad även om överklagningsperioden inte gått ut. Polisen avlivade hunden storm (minns inte rasen) efter att ha SKÄLLT på en människa som i sin tur ringde polisen.
    Storm ahde 2 ägare som bodde på vars ett håll, typ delad vårdnad. När husse inte fick ha kvar hunden, kämpade matte för att få hem honom. Ägarna hade fortfarande två veckor på sig att överklaga domen när polisen avlivade hunden.
    – Internettidningen Hundens värld.

    • Åh fy fan… Man blir ju rädd som hundägare… Hunden hade SKÄLLT på en människa?! Mina hundar skulle ha varit döda många gånger om om detta hade applicerats på dem..! Ta genast ifrån polisen den här befogenheten! Efter katastroferna med Brutus, Rambo och Rosso vet man ju hur snutar handskas med hundar!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.