Ögonlysning av hund – förebygg ögonsjukdomar

Seriösa uppfödare i raser där ärftliga ögonsjukdomar förekommer låter alltid en veterinär med speciell ögonkompetens undersöka sina avelshundar innan de tar valpar på dem.

I dagsläget finns det ca 25 veterinärer i landet med den kompetensen. Undersökningen kallas för en ögonlysning och går till så att hunden får ögondroppar som vidgar pupillen. Efter ungefär en halvtimme är pupillerna så stora att ögat kan undersökas ordentligt. Själva undersökningen tar cirka fem minuter och görs med speciella ögoninstrument kallade spaltlampa och oftalmoskop.  Veterinären skriver ett intyg som skickas till Svenska Kennelklubben och ägaren får en kopia.

Bland annat rasen Pomeranian kan drabbas av ärftliga ögonsjukdomar så som Katarkat, PRA (hittar man en hund med sjukdomen så får varken den eller syskonen eller föräldrarna fortsätta att användas i avel eftersom de alla kan vara bärare av sjukdomen) med flera ögonsjukdomar, läs mera nedan


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ögonlysning av hund – förebygg ögonsjukdomar

  1. hundmatsmannen skriver:

    Intressant faktiskt, sällan an tänker i dom banorna. Synd att det inte är fler som ser på det seriösa alternativen när de skaffar hund..

  2. dognewss skriver:

    20 % av de Pomeranian hundar som blivit ögonlysta i fjol i grannlandet Finland har någon slag av diagnos med ögonsjukdom. bland dem finns också importer från Sverige, Japan, USA, Canada osv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.