Länsveterinär varnar för skabb

Efter rapporter om att många sett rävar med skabb i centrala Oskarshamn uppmanar nu länsveterinären hundägare att vara försiktiga.

Man bör undvika att gå med sin hund där man vet att det finns rävgryt. Skabb är väldigt smittsamt, bara för några år sedan fick våra hundar skabb efter att ha besökt slottsskogen i Göteborg.

Smittorisken

Hundar kan smittas både genom direkt kontakt med redan smittade djur och indirekt genom att skabbkvalstret överlevt en kortare tid på platser där infekterade djur vistats. Hundar uppsöker ofta platser där smittade rävar varit, exempelvis gryt och hundkojor, men också andra platser där den kliande räven (eller hunden) kliat av sig hudflagor och hårtussar i vilka skabbkvalster kan finnas. En infekterad räv har ofta stora mängder kvalster vilket gör dem till effektiva smittspridare.

Huvudsymtom – klåda

Symtomen kan variera från mycket svår till lätt, knappt märkbar, klåda. Klådan har beskrivits som värst på natten. Andra symtom i början av en infektion är hudrodnader, små upphöjningar (papler) i huden och mjällbildning. Därefter ses håravfall och gråvita-gråsvarta skorpbildningar.

Länsveterinär varnar för skabb

Rävskabb – faktaDet här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.