Vi önskar Er en fin Allahelgon helg

happyhalloween12

Allahelgon helgen är en populär utställningshelg, det är hundutställningar i hela Norden och många av Er sitter bakom ratten. Tänk på att hålla avstånd och kör försiktigt så Ni inte kör på en älg eller annat vilt!

hundhallo

Halloween eller Hallowe’en (från engelskans Hallow, ”helgon”), och e’en (kortform av even), ”afton”) är en högtid som i sina ursprungsländer firades natten mellan den 30 och 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår, infördes denna dag i Sverige 1998 av Svenska Köpmannaförbundet av kommersiella skäl, vilket återfinnes i Svenska Köpmannaförbundets beslutsprotokoll. Den firas natten mellan 30 (Hallows eve) och den 31 (Hallows-Day) Oktober.

”Halloween firas alltså innan den i Sverige traditionella kyrkliga högtiden sedan 1000 år, både Allhelgonadagen 1 Oktober, Alla Själars Dag 2 Oktober och efterföljande Söndagen i anslutning, så firas AllhelgonsDag. En Halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer, och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis, liknande den kommersiellt införda nya avarten av den kristna 2000 åriga påsktraditionen med ”påskkärringar” som uppkom på slutet av 1960-talet i Sverige och Finland som är baserat på folklig skrönor och vidskepelse från 1600-talet.

Halloween har aldrig slagit igenom i någon större omfattning utan återfinnes endast marginellt på en del ställen i Sverige på samma sätt som i Japan, Frankrike, Tyskland och många länder där man försökt att på kommersiell basis införa denna helg från USA som inte har nåt gemensamt alls med den kristna svenska traditionen.

Källa: WikipediaDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.