Jekku – den första terriern som blev polishund i Finland

jekku_tiedotekuva

Foto: Polisen i Finland

En liten vit blixt kilar genom hallen, flyger upp på lådorna och därifrån in i en trång skreva mellan rören i taket. Strax ekar ett skarpt skall: Jekku meddelar att den hittat en bunt sedlar som gömts i rörsystemet.

Jekku är polisens nyaste sedelsökhund. Parson russel terriern är så liten och söt att det är svårt att tro att den är en polishund. Man ska dock inte döma Jekku efter håren: i vissa sökuppgifter slår den de traditionella polishundsraserna, till exempel schäfern och den belgiska vallhunden just med sin lilla och lätta uppbyggnad.

– Terriern går smidigt till ställen dit stora hundar inte ryms och den är förstås också lättare att lyfta upp på ställen som ligger högt. Som jaktras har den en känslig nos och är ihärdig, beskriver hundens ledare Miikka Ounila vid Päijänne-Tavastlands polisinrättning, skriver polisen på sin hemsida.

Nu 3-åriga Jekku lärdes först enbart till att leta efter sedlar, men senare har han även fått leta upp narkotika, vapen och pass. Jekku har visat sig vara en duktig hund och har redan nosat sig till 36 000 euro i sedlar. Jekku själv väger bara 7,6 kg, en liten och behändig kille som inte tar stor plats 🙂

Ensimmäinen terrieri pääsi poliisikoiraksi Suomessa



Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.