Efterlysning – biverkningar av Bravecto?

Det nya fästingmedlet Bravecto som lanserades i Sverige i fjol skall vara så säkert att det går att använda till dräktiga och digivande tikar. Nu har ryktet nått oss att Bravecto kan vara orsaken till missbildade foster?

Är det någon därute som provat Bravecto och som upplevt biverkningar eller som rent av anmält biverkningar?

Ni får gärna skriva som kommentarer under till inlägget eller som email dognews@hotmail.se

Tillverkaren själv beskriver biverkningar som du kan läsa här bland annat biverkningar på foster och även rekommendationer att detta inte skall ges till valp under 6 månader medan Fass har helt andra rekommendationer!Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

77 svar på Efterlysning – biverkningar av Bravecto?

 1. dognewss skriver:

  Så här långt har vi inte fått in en enda bekräftad biverkning från Sverige! Det vi hörde om i morse var på facebook och skall ha skett i annat land. Hör av Er om Ni har upplevt några som helst biverkningar!

  • Susanne Fhyr skriver:

   Det går rykten om att Bravecto ska orsaka aggressivitet hos hunden. Är detta sant eller taget ur luften?

   • dognewss skriver:

    Vi har inte hört om ett enda fall av aggressivitet i samband med användandet

   • dognewss skriver:

    Däremot såg vi hos veterinären en 5-årig hund avlivas pga aggressivitet, hunden hade alltid varit snäll och plötsligt börjat göra utfall. Den bar ett fästinghalsband, men det betyder ju inte att det var fästinghalsbandets fel (skulle ägaren tagit av halsbandet och sett reaktionen efter innan de avlivade hade de ju kunnat bevisa något)

  • Margeth Hälldérius skriver:

   Kan det hända ngt om man ger det till hund med epelepsi som medicineras ..?

   • dognewss skriver:

    Detta måste du fråga av behandlande veterinär

   • Mariann skriver:

    Min 8 månaders Golden valp fick epilepsi/kramp anfall ca en vecka efter sin andra tablett. Hittar det inte som biverkning i svenska undersökningar men i engelska. Ska man anmäla som misstänkt biverkning ändå?,

   • dognewss skriver:

    Ja det skall Du ABSOLUT göra. Veterinären bad även ägaren till tiken med valpkullen att göra en anmälan

   • Tuija skriver:

    Jag skulle nog anmäla det som biverkning

   • Yvonne Sundell skriver:

    Vi gav det till vår hund som hade epilepsi utan att märka något..det absolut bästa fästingmedel jag provat.helt fästingfritt här hemma sedan vi började med det ,har använt det sedan det kom ut på marknaden.alla jag känner inklusive veterinärer är lika nöjda..

   • Lotta Jidegren skriver:

    Man bör inte ge Bravecto till hund som har epilepsi. Det kan trigga igång ett ep-anfall.

  • Malin hill skriver:

   Vår border collie fick förra veckan för tredje året bravecto. Efter 1-2 dagar fick hon kraftig diarré och krökte också lite. Femte dagen efter tuggtabltten blev hon riktigt dålig. Öronen bak svansen mellan benen och vinglig gång. Akut tur till djursjukhuset.
   Vätska, mild diet och probiotika. Nu ser hon ut att piggna till.
   Veterinären menar att det kan vara bravecto men även maginfluensa.
   Hon kommer inte att få det igen.

 2. Lil Nyström skriver:

  Använde detta medel en gång förra året. På mina 3 faraohundar. Hane nu 10år, tik nu 6,1/2 år. Tik nu 2 år. Har nu givit detta igen 12/5. Jag har inte märkt någon påverkan alls. Har mycket fästingar vid sommarhuset på Mörkö.
  Mvh Lil

  • dognewss skriver:

   Vi har använt Bravecto 24 veckor ifjol på 4 dvärghundar på 2-3 kilo och i år på flera stycken den yngsta 4 månader. Inte sett en enda biverkning så här långt

 3. Hannele Henriksson skriver:

  Min Malinois hane fick diarré i ett halvt dygn efter intag av Bravecto, sen okay. ( inte haft en enda fästing ännu trotts att vi är dagligen i fästing rik skog)

 4. Kicki skriver:

  Vi har börjat med Bravecto i årför 9 veckor sedan) Inga biverkningar över huvudtaget. Och inte heller några fästingar!

 5. Inga-Lill Engdahl skriver:

  Inga biverkningar på vår ST Bernhard, varken i år eller förra året. Hon är nu 1.5år. Inga fästingar då heller.

 6. Marika skriver:

  Jag och min vetrinär diskuterade om min hund kan ha fått en biverkning som var ökad törst den första veckan efter hon fått tabletten. Hon har aldrig druckit mkt, men efter tabletten (fick på fredagen) började hon dricka. På måndagen var jag hos vet då jag var orolig för livmoderinflammation. Alla undersökningar som göras kan & alla prover togs, men det visade ingenting någonstans. Den ökade törsten satt i knappt en vecka, sedan har hon varit som vanligt. Vart anmäler man en biverkning?

 7. catrin skriver:

  Använder detta till min golden tik, inte en enda biverkning har synts till.
  Och dessutom, inte en endaste fästing som satt sig fast 🙂
  Katten däremot som går i samma områden är full av dem 🙁
  Rekommenderar bravecto 🙂
  Borde finnas till katter också

  • Lotta Jidegren skriver:

   Har Shetland Sheepdog och vet att två av mina hundar är MDR 1. Det betyder att dom är väldigt känsliga mot vissa mediciner och kan till och med dö om dom får i sig en viss avmaskningsmedel som man brukligt get hästar. Här har inte blivit några reaktioner av ondo, bara en sak och det är att det inte finns en enda fästing som kryper på dom ens. Detta medel ska ju inte kunna ge biverkningar på däggdjur. Skulle man ramlar något som typ missfall eller liknande så beror det nog i.te på medlet. Hur ska man kunna säga vad so. Hänt om man i te tog BRAVECTO? Jag är supernöjd och även Om det skulle bli något typ diarré eller liknande de så tar jag detta hellre än Borellia eller värre.Tror man ska tänka på en sak och det är att det finns alltid finns konkurrenter som gör allt för att svartmåla nya produkter. Jag kommer att använda detta tills jag i så fall själv får något påvistbart fel. Ta alltid rykten med en nypa salt.

   • dognewss skriver:

    Medlet skyddar ev inte mot Borrellia, då fästingen dör efter att den sugit sig fast. Vi har sett flera fästingar i år på våra trots Bravecto, de har suttit fast men dött efter 1-2 dagar 🙁

   • Lotta Jidegren skriver:

    Borellia smittar inte förrän fästingen släpper. Dom sprutar då in något som löser upp det cement som dom sprutar in för att fastna ordentligt. Enligt uppgifter jag fått.

   • dognewss skriver:

    Fästingar kan överföra flera olika infektioner till hundar som t ex borrelia, anaplasma och TBE som är sjukdomar som kan kräva veterinärvård. Överföringstiden för en fästingburen infektion från att fästing bitit sig fast är i huvudsak längre än 12 timmar. Men enligt Bravectos bipacksedel skall medlet döda fästingen inom 12 timmar!

 8. Caisa skriver:

  Provade förra sommaren på min bchane. Han fick diarre i 4 dagar, sen var allt ok. Inte en fästing på hela sommaren.

 9. Christina Brattberg skriver:

  Har aldrig haft några bieffekter på bravecto. Har ändå en hund som är äldre och lite känslig…

  Mvh Christina

 10. dognewss skriver:

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2371105-se-upp-med-fastingmedel
  Enligt Läkemedelsverkets statistik drabbades förra året femtio hundar, elva katter och en häst av biverkningar från antiparasitära medel, främst i form av hudbiverkningar och neurologiska biverkningar. I tre rapporter har människor fått biverkningar sedan de varit i kontakt med behandlade hunda

 11. Madelene Svensson skriver:

  Tre timmar efter vi gav vår hund Bravecto började han klia och tugga på sin vänstra tass. Han tog in hela tassen i munnen och tuggade. Det är snart en månad sen vi gav honom tabletten och han tuggar mindre nu på tassen än han gjorde i början. Vi hoppas att han ska sluta helt när effekten från tabletten försvunnit. Innan vi gav vår hund Bravecto tuggade eller kliade han aldrig på sin tass/tassar.

 12. Monika skriver:

  Jag har använt Bravecto i 2 år på min hund/hundar och jag har inte märkt några som helst biverkningar. Tycker det fungerar ypperligt.

 13. Susanne skriver:

  Jag har använt Bravecto för första gången, och jag kände igen det som nån skrev om hunden som kliade sig. Min tik började också klia och noppra sig mkt första veckan, sen har det blivit bättre med tiden. Hon blev också lös i magen dom första dagarna.

 14. annette skriver:

  det om biverkningar kommer nog från deras egen studie faktist.. (sett flera sprida på fb.. )
  http://www.fda.gov/downloads/animalveterinary/products/approvedanimaldrugproducts/foiadrugsummaries/ucm399075.pdf

  • dognewss skriver:

   I Fass står det : I frånvaro av tillgängliga data, bör läkemedlet inte ges till valpar yngre än 8 veckor och/eller hundar som väger mindre än 2 kg. Medan i studien du bifogar talar man om att inte ge det till valpar under 6 månader?? eller tolkar vi det fel? Tacksam för ”hjälp med översättning” angående åldersgräns då vi gett det till 5 månader gammal valp.

   • Tuija skriver:

    I FASS står följande:
    ”Tuggtabletten ska inte brytas eller delas”

    Detta kan misstolkas till att man inte får dela tabletten. Det är fel, man får dela den. Men man får inte ge den vid flera tillfällen. Denna information kollade personal från Lloyds upp med företaget (i och med att det inte står orsak till varför tabletten inte får delas eller brytas).
    Hade man inte fått dela den, så hade vi omöjligt kunnat ge tabletten till våran dvärgpinscher i och med att tabletten är lite drygt 1 cm i diameter och 1 cm hög.

   • dognewss skriver:

    Ifjol delade vi en större tablett på 2 små hundar och det gick bra enligt veterinären

   • Tuija skriver:

    I och med att tabletten är räknad på vikten på hunden, så finns ju risken att dosen hunden får (ifall den delas) inte är tillräcklig.
    Eller att man delar tabletten för att ge vid fler tillfällen, blir ju också fel i så fall

   • dognewss skriver:

    Det var så vi tänkte också så i år har vi fått rätt storlek på tabletterna men det fungerade även bra ifjol

   • Tuija skriver:

    Det här svaret fick jag från företaget som skriver texten om Bravecto i FASS:

    ”Textraden syftar till är att vi vill betona att 1 tablett är en behandling till 1 hund. Dvs 1 större tablett ska inte delas och ges till flera mindre hundar. Att dela tabletten mellan flera kan resultera i att hundarna får i sig olika mycket då det är svårt att dela i lika stora delar. Så har du en dvärgpinscher så ska du ha en tablett anpassad för den vikten. Däremot kan du dela/smula tabletten och lägga den i maten.

   • annette skriver:

    studien ovan är alltså gjord av företaget som ger ut bravecto(för att få det godkänt hos fda) hur det kommer sig att fass rekomenderar annorlunda än det dem fått fram i sina studier vet jag inte alls.. men som ni ser finns även på sida 38 biverkningar på valpar efter tikar som getts detta.. det dem fått har varit förstorade organ.. lustigt då att fass säger det är okej att ge till dräktiga tikar.. då dessa biverkningar för mig inte alls känns okej på avkommor.. vi vet inte ens hur det påverkar vidareavel heller för den delen.. när till och med företagets egna sponsrade studier visar på detta så anser i alla fall jag att man bör vara försiktig.. och det är inte så många hundar som undersökts heller ändå så undrar hur det skulle se ut i större population.. och ja inga studier verkar ha gjorts på valpar under 6 månader.. inte heller som har vikt under 4.4 …

 15. Tuija skriver:

  I år är det första året vi testar Bravecto på en av våra hundar. Vi gav honom tabletten den 20/5-2015 och igår (den 26/5-2015) hittade vi 2 fästingar på honom. Dom var döda *tack och lov*.

  Vi har inte märkt några biverkningar på hunden

 16. dognewss skriver:

  En tik som parades fick Braveto, i kullen föddes 3 valpar, en av dem med stor öppen fontanell och några konstiga hudförändringar som veterinär inte har kunnat förklara vad det är. Misstänkt biverkning?

 17. Pingback: Biverkningar på fästingpreparatet Bravecto ? |

 18. När på hösten slutar ni att geBravecto

  • dognewss skriver:

   Sista gången i augusti

  • Tuija skriver:

   När temperaturen går ner under +5 grader. Eftersom fästingar har en förmåga att leva så pass kallt (som +5 grader).
   Nu är det runt +5 grader så vi funderar på att vi inte ge nå mer i år. Senaste gången var för 2 veckor sedan.

   • dognewss skriver:

    Precis ger man i augusti så täcker det upp i 12 veckor så man landar typ i november 🙂 Allt beror ju på vilken tid man började ge på våren om intervallerna passar in också om man ger Bravecto

   • Tuija skriver:

    För 2 av 3 fästingsorter räcker Bravecto i 12 veckor. Men för den 3:e sorten, står följande i FASS:
    ”omedelbar och varaktig avdödande effekt på fästingar Rhipicephalus sanguineus under 8 veckor”. http://www.fass.se/LIF/product?userType=1&nplId=20130105000019#

    Så nej, man bör inte ge endast var 12:e vecka

   • dognewss skriver:

    Vi har upplevt fosterskador på foster till dräktig tik som fick Bravecto 8 veckor innan parning, så vi skulle aldrig våga använda detta oftare än 12 veckors intervall

   • Tuija skriver:

    Vi har använt den till av våra hundar utan att det blev några biverkningar. Han är 4 år.

   • dognewss skriver:

    Alla fästingpreparat är ”gift” och biverkningar förekommer på all medicinering så vi kan inte rekommendera någon att ta detta oftare än med 12 veckors intervall

 19. Maria skriver:

  Första året med Bravecto på vår tik=inga synliga biverkningar. Andra året som jag tror kan vara biverkning som nu i november kvarstår såsom allergiska symptom som rödprickiga hudutslag, mkt kli o naggande på ben o tassar….måste käka kortison tyvärr emot detta. Ej anmält men funderar över att göra det…

 20. Anette skriver:

  Min pudel på 27 kg fick igår fm en 1000mg tablett. Kräktes vid upprepade tillfällen inatt. Ca 6-8 gånger.
  Funderar på om hon hunnit få i sej det verksamma ämnet…? Eller om det Kräktes upp?
  Undrar också om man skulle kunna dela upp tabletten på 2 dagar för att den lättare ska kunna tolereras?
  Min andra tik 19 kg fick 500 mg. Har inte fått några negativa effekter

  • dognewss skriver:

   Enligt tillverkaren så får man inte dela tabletten

   • Anette skriver:

    Men tabletten delas ju av hunden när den själv äter den? Vad är skillnaden om jag bryter den och hunden får båda delar från samma tablett?

   • dognewss skriver:

    De ska ges samtidigt ingen annan skillnad. Bravecto kommer att komma som en Spot on som läggs i nacken troligen till hösten

   • Anette skriver:

    skulle vilja höra mer om spot on

   • dognewss skriver:

    Den är godkänd för licens men fortfarande inte till salu, kommer troligen i höst eller senare

   • Anette skriver:

    Skulle vilja veta mer om spot on

 21. anna karin skriver:

  Hittade den här gruppen,

  ingen rolig läsning om Bravecto…
  https://www.facebook.com/groups/411371212394679/?fref=ts

  • dognewss skriver:

   Vi har sänt frågan vidare till grossisten hur de ser på denna grupp och anklagelserna om att Bravecto dödar hundar, vi återkommer så fort vi får svar.

   • Rebecka skriver:

    Det skulle jag också gärna vilja veta. Jag har undvikit fästingmedel i många år men nu börjar fästingarna bli för många så jag överväger Bravecto. Hittar inga allvarliga biverkningar på svenska sidor (missbildade foster låter visserligen allvarligt men jag har en hanhund på snart 10 år) men på utländska sidor står det att Bravecto dödar hundar. Den chansen vågar jag inte ta. Jag vill ha många år till med min älskade vän.

    Vad finns det för vettigt alternativ till Bravecto? Hur är Nexgard? Vi hade Scalibor-halsband när han var yngre en gång men otrevligt när man myser med vovven. Vill även minnas att det inte var allt för effektivt men minns inte säkert.

   • dognewss skriver:

    Här är biverkningar som tillverkaren av Bravecto har sett då medlet testades för marknaden http://www.fda.gov/downloads/animalveterinary/products/approvedanimaldrugproducts/foiadrugsummaries/ucm399075.pdf

   • dognewss skriver:

    Vi har bett veterinären på Bravecto ringa upp oss då vi inte får något svar per email, vi återkommer

   • dognewss skriver:

    Vi har nu pratat med veterinären på Bravecto, information kommer snart på DOG NEWS om länkar som handlar om dödsfall efter intag av Bravecto

  • A-K skriver:

   Jag har gett min sexåriga eurasiertik en dos i slutet av maj i år, så det börjar bli dags för påfyllnadsdos. Jag har tidigare använt Skudohänge med god effekt, men det funkade inte i år. Nu har jag hört att flera hundar har fått magsår av Bravecto och någon har till och med dött! Jag har själv inte märkt några biverkningar på min hund och jag har bara hittat en liten fästing häromdagen, men den var död. Vågar jag fortsätta med Bravecto?

 22. Moa Hansson Håkansson skriver:

  Har 2 beardisar,, de har aldrig haft så mycket fästingar, de som satt sig är döda, men de kryper 7-10 st varje promenad, blir lite lömsk om de satt sig är inte skada skedd då??

  • dognewss skriver:

   Bravecto fungerar först då fästingen bitit sig fast, fästingen dör av giftet den får i sig genom att bita sig fast i hunden. Enligt tillverkaren menar man att fästingsjukdomar inte sprider sig så fort medan man på vårdguidens hemsida menar att på människor skall man ta bort fästingen så fort som möjligt för varje sekund fästingen sitter är en fara för att sprida sjukdomar

 23. Lena skriver:

  Hej !
  Vill varna alla djurägare för Bravecto.
  Sommaren 2015 fick vi avliva vår Bichon Havanais valp 10 mån.gammal.
  Morgon kräkningar och ingen aptit som började i samband med Bravecto. Såg inte sambandet då och tillslut slutade han både äta och dricka och svarade inte på insatta mediciner.
  Har en ny valp nu som varit pigg och frisk med bra aptit tills han fick Bravcto.
  Morgonkräkningar och ingen apti.
  Den enda gemensamma nämnaren för våra två hundar är Bravecto !!
  Jag hoppas av hela mitt hjärta att vår valp ska svara på behandligen och bli frisk igen.
  Ge inte ert djur Bravecto !!
  Lena

 24. Mona skriver:

  Min 1 åriga pojke fick Bravecto 15/5 , 18/6 så hade hans ena testikel krymt väldigt mycket. Har varit hos vet och även tillfrågad professor och ingen vet vad det beror på, han har inga andra mediciner och inget annat har hänt, har rappoterat detta.

 25. Marie Kjellberg skriver:

  Gav min tik på drygt 1år en Bravecto och hela natten jättedålig i magen o förtvivlad hund. Trots fått fortiflora en del dagar innan för jag hade hört att detta kunde hända.

  Jag ger aldrig min hund Bravecto mer

 26. Marie Cederquist skriver:

  Hej
  Vår hund blev sjuk en liten tid efter han fått fästingtabletten. Fick epileptiska anfall.
  Va på djursjukhuset i Växjö. Fick ingen
  Medicin. Hade vi fått det då så hade vår
  Ross levt idag. Anfallen kom hastigt .
  Beställde tid i Helsingborg. Samma dag fick han 7 anfall.
  . På vägen dit i bilen ochså.
  Fick en hjärnskada o bruten svans.
  Detta är en historia om Vår irländska setter som blev 4 år. Han va aldrig sjuk innan han fick fästingtabletten. Vilket vi är ganska säkra på utlöste epilepsin.

 27. Anders Granström skriver:

  En tvåårs, fem kilos och en sexårs 7, 5 kilos har jag gett Bravecto under en säsong var 12 vecka.
  Inte en fästing trots att dom förut hade och fortfarande springer i samma skog.

 28. Robert Hubner skriver:

  Hej!
  Har en blodhundshane på 3,5 år.
  Förra våren började min hund att tappa aptiten, mycket kräkningar ihärdig klåda på hela kroppen vissa delar på kroppen blev helt pälslös av kliande och bitande: Veterinären tog blodprover, röntgen och andra prover utan att hitta någon orsak. Vi provade att byta foder ett fågelfritt foder. han har under vintern ätit uppsig och har mått väldigt bra. Tills förra månaden då han fick en ny tablett bravecto,, Nu har han fått samma problem igen och vi har konstaterat att det var bravecton som var orsaken förra våren med,, Nu har han fått kortison för att mildra klådan. Aldrig mer Bravecto till någon av mina hundar. Detta ska vara anmält till läkemedelsverket.

 29. Minih skriver:

  Hej! Vår collie/bordercollie mix har blivit mycket trött sedan vi tog bravecto för 1 år sedan. Kan givetvis vara normalt men nu ett år senare har vi upptäckt att fästingarna fortfarande dör direkt när de fäster i hans hud. Känns lite skrämmande.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.