Få döms för vanvård av djur

Få döms för djurplågeri – Endast 25 procent av alla åtalsanmälningar mot djurägare leder till fällande dom. Men förhoppningen finns att en ny djurskyddslag kommer att förändra statistiken. 

Djurplågeri är ett grovt brott och kan ge upp till 2 års fängelse. Ändå är det väldigt få som får fängelse för brott mot djurskyddslagen. Böter är de vanligaste och vanligt är att vanvård av hundra mjölkkor ger 4000 kronor i böter samma straff som man får om man slår en hund.

Allt fler döms ändå till djurförbud men granskningar har visat att en tredjedel skaffar sig nya djur och straffet för att man skaffat sig nya djur ligger vanligtvis på 2000 kr.

År 2013 var det meningen att  vi skulle få en ny och bättre djurskyddslag. Jordbruksverket och länsstyrelserna hade förväntningar på att tydligare direktiv skulle ge möjlighet att lagföra personer som begår brott mot djurskyddslagen. Det var även tal om längre straff som därmed skulle få högre prioritering hos domstolarna. Men det enda som gick igenom var att regeringen förbjöd tidelag. Under våren 2016 väntas ytterligare ett lagförslag, skriver Sydsvenskan.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.