Stor skillnad på hundförsäkringarna

hund1

I början av maj publicerade SvD en artikel som verkligen visar på hur stora skillnader det är på de hundförsäkringar som erbjuds av Sveriges försäkringsbolag. De börjar artikeln med ” Allt, en del eller inget alls” och det är precis vad det handlar. Om hunden blir sjuk eller avlider så kan en del hundägare få en stor summa i ersättning från sitt försäkringsbolag. Detta medan andra inte får en krona. Att det skulle vara skillnader mellan bolagen var väntat. Men som Svd skriver så var det ”överraskande stora skillnader”

Oavsett vilken hundförsäkring som väljs så fås alltid ett grundläggande skydd. Men det som skiljer dem åt är olika undantag och begränsningar samt maxbelopp som betalas ut. Det gör att vissa försäkringar kan vara helt värdelösa i vissa situationer medan andra hade gett stora belopp vid exakt samma situation.

Just begränsningar och undantag är något man som hundägare bör vara extra uppmärksam på i val försäkring. Undersök vilka problem som ofta förekommer på din hundras (ex mopsar får ofta problem med andningen och kinesisk nakenhund med sina tänder ) Se sedan till att framförallt dessa problem täcks av försäkringen då risken är betydligt större att hunden kommer få dessa problem än andra sjukdomar m.m.

Gällande maxersättningen så är skillnaden mycket stor. Detta med allt från 25.000 upp till över 100.000kr. Samtidigt bör man som hundägare tänka över hur stora vårdinsatser man är beredd att låta sin hund genomgå. Många vill göra allt för sina hundar men är det värt för hunden att leva vidare med långa cancerbehandlingar eller ha pacemaker?

hund2

” om man i stället tänker att hunden ska få somna in om den blir allvarligt sjuk så kanske man inte behöver en så omfattande försäkring”

Även när det kommer till självrisk skiljer det stort mellan företagen. Detta både i nivå och hur de ska räknas ut. Väljer man högre självrisk sänks premien och det kan vara ett sätt att pressa priset på försäkringen. Däremot är det inte något som rekommenderas under hundens första år då chansen att det blir ett, eller flera, besök till veterinären stor.

Maxbeloppet kan även sänkas med åren. Det kan då exempelvis vara att ersättningsnivån sänks med 5000kr varje år från att hunden blivit 7 år. Samtidigt finns flera försäkringsbolag som inte sänker ersättningsbeloppet alls.

Ytterligare en punkt som skiljer försäkringarna åt är karenstiden, den tid man måste haft försäkringen innan den kan ge ersättning.

Källor: Så bra är din hundförsäkring

Svedea

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.