Veterinär slår larm – hund smittad av fransk hjärtmask

hjartmask

Länsveterinär Victoria Wilke larmar om ett anfall av den franska hjärtmasken som angripit en hund i länet. Jag har ingen närmare information om hunden än, det är ganska troligt att det är en importhund, säger hon till smp.se

En hundvalp i Kronoberg har konstaterats ha fransk hjärtmask. Än så länge är det få fall som konstaterats i Sverige. Tidigare har den hittats hos en räv som sköts utanför Växjö 2011.

Masken behandlas genom avmaskning och i de flesta fall blir hunden frisk igen, skriver Sverigesradio

Bara i dagarna skrev DOG NEWS om hur Norska Mattilsynet varnar – hittade 30 cm lång hjärtmask i avlivad gatuhund

Symptom

Vuxna maskar lever i lungartärerna och höger hjärtkammare. Hos en del hundar ses endast milda symtom, som hosta och en lättare trötthet. Symtomen kan med tiden långsamt bli värre. Hjärtat kan påverkas och hunden får då även symtom till följd av hjärtproblem. Slöhet, hosta samt tung och/eller snabb andning är typiskt.

Hos andra hundar ses symtom på grund av blödningar. Blödningar och bildande av tromber (blodkoagel/blodproppar) kan snabbt orsaka mycket allvarliga skador i olika organ.

Angiostrongylus vasorum, fransk hjärtmask, infekterar hundar i stora delar av världen. Parasiten har även hittats hos hundar i Sverige, läs mera på sva.se

livscyckel

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.