Veterinärpriserna stiger kraftigt – vissa ingrepp har stigit med 145%

tandsten

På fem år har veterinärpriserna stigit drastiskt i Finland, Svenskayle har grävt i webbarkiv och hittat prishöjningar på upp till 145 procent. Många berättar för media om hur priset på samma ingrepp stigit sedan den svenska veterinärkedjan Evidensia tagit över.

Det är så gott som omöjligt att göra en uttömmande granskning av veterinärpriser. Priserna varierar mycket beroende på faktorer som hur avancerad vården är, hur avancerad veterinärstationens utrustning är och vilka ingrepp man väljer att göra.

SvenskaYle har kollat upp tio privata veterinärstationers standardprislistor från 2011 och 2016. Av företagen ett i Tammerfors, ett i Vanda, tre i Åbo och fem i Helsingfors. Av de här stationerna ägs åtta numera av Evidensia. De företag som har granskats är sådana som verkat på samma adress de senaste fem åren och som hade en prislista med standardpriser publicerade på webben år 2011.

I granskningen kom man fram till att priserna stigit med upp till 145%, den största prisökningen är på borttagning av tandsten på hund, som år 2011 kostade 114 euro mot dagens pris på 211 euro. Ett ingrepp som många hundägare måste göra ibland flera gånger per år på sina hundar.

Priset på sterilisering av tik har gått upp med 62% och priset på kastrering av hund med 84%.

I augusti 2016 publicerade konsumentförbundet en granskning av veterinärpriserna där de kom fram till att priserna varierar med så mycket som hundra procent och att det ur konsumentsynpunkt är svårt att jämföra priserna.

Veterinärerna är skyldiga att informera om priset och att hålla sig till de pris de uppgett på förhand. Ofta kan det ändå vara svårt att förutspå vilken vård som kommer att behövas.

Ingen myndighet följer kontinuerligt upp veterinärpriserna över tid, men konsumentindexet visar att den summa hushållen varje år lägger på veterinärkostnader har stigit de senaste åren.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Veterinärpriserna stiger kraftigt – vissa ingrepp har stigit med 145%

  1. Pingback: Hunden Elvira dog av komplikationer Evidensia begär 138 130 kronor |

  2. Pingback: Veterinärkostnader för smådjur ökar kraftigt |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.