Fyrverkerier en fasa för fyrfota vänner

evidensia

De flesta djur mår väldigt dåligt av höga ljud, kraftiga smällar och dofter från avfyrade raketer. Under jul och nyårshelgerna ökar antalet fall av djur som behöver vård av olika slag. Många djur är så rädda att det enda som dämpar den panik de känner är lugnande medicin.

Det händer att hundar och katter springer bort just under nyårshelgen för att de får panik. Här är viktiga råd som kan bespara husdjuret oro och lidande och som kanske kan hjälpa dig som djurägare så du inte behöver söka vård.

Här ger Catharina Kjellerstedt Leg Veterinär, Specialist i katten och hundens sjukdomar och Veterinärmedicinskt ansvarig i Evidensia råd till dig som djurägare om hur du kan lugna ditt djur. Så ni kan njuta av nyår, gå på härliga promenader och må bra av dagsljus. Passa på att leka och lära hunden nya trick till nyårsafton, det är roligt och nyttigt att fokusera på om och när nyårsraketerna sätter igång.

1. Dalta inte, det gör saken värre för djuret. Försök vara lugn och låtsas inte om smäller. Lek med hunden, kasta en boll och gör något roligt för att leda iväg tankarna på annat.

2. Fira nyår på glesbygden eller ta en tur med bilen under de värsta fyrverkeritimmarna. Lämna inte djuret ensamt.

3. Välj en avskild plats. Gå tillsammans med hunden till ett rum längst in i huset. Kanske badrummet, ett rum med fördragna fönster eller rentav hoppa in i bilen i garaget. Med lite bomull i öronen kan raketljuden dämpas ytterligare. Öva gärna att stoppa i bomullen i öronen innan då det kan vara lite obehagligt för hunden de första gångerna.

4. Bygg en koja.Ett alternativ är att göra en lugn och trygg koja skapad av isolerande filtar. Kojan ska vara en positiv plats för avslappning. Vid nyår blir då kojan en frivillig plats att vistas i, isolerat från smällarnas ljus och i viss mån även ljuden.

5. Distraherande ljud och ljus. Det är en fördel att ha på både tv och radio under hela nyårs- dygnet. Eller spela taktfast musik på hög volym runt tolvslaget.

6. Hitta en lugn hundkompis.Det är vanligt att en lugn hund smittar av sig på en rädd.

7. Glöm inte hästen och katten. Katter kan vara väldigt rädda men visar det genom att springa undan. Hästar har också ett flyktbeteende och kan vara svåra att lugna ner, så kom ihåg att titta till dem.

Det finns receptfria preparat och tillskott som har god effekt på många individer, till exempel Adaptil för hund, Feliway för katt som innehåller syntetiskt framställda feromoner med lugnande effekt. Zylkene som finns för både hund och katt är ett naturligt tillskott som används vid tecken på oro eller förebyggande då djuret kommer ställas inför en hög stressbelastning.

Idag finns ett veterinärläkemedlet Sileo som är registrerat och godkänt för lindring av akut ångest och rädsla hos hund. Det är receptbelagt och för att få det utskrivet måste hunden undersökas av veterinär.

– Det är aldrig för sent att börja träna. Som djurägare gäller det att planera i god tid inför högtider där fyrverkerier fortfarande används. Redan när hunden är valp kan t ex. skotträning påbörjas, säger Catharina Kjellerstedt. Har du en mycket skotträdd hund kan fyrverkerifritt nyår på något hotell nära en flygplats vara en god idé, avslutar Catharina.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Fyrverkerier en fasa för fyrfota vänner

  1. Lage Bellström skriver:

    Kom i håg att det finns mycket bra ofarliga receptbelagda ångest dämpande medel till hund som gör nyår komfortabelt för både din hund och därmed hela familjen.
    vet-online.se Lage Bellström

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.