Ägarens ansvar att uppfostra hunden

Tillsynslagen över hundar och katter som kom 2007 föreskriver att ägarna ska se till så att djuren inte förorsakar någon skada. Det är alltid ägaren som ansvarar för sina djur men enligt Lena Jacobsson, förundersökningsledare på Djurskyddspolisen så krävs det i princip att hundägaren polisanmäls flera gånger innan något ingripande sker, skriver Sverige radio.

Om du möter en hund som attackerar så skall du stå still, undvika att göra snabba rörelser, enligt Peter Jakob är ordförande för Brukshundsklubben Mellersta Norrland så blir man sällan biten om man bara står helt still och inte rör sig.

Har du problem med en farlig/aggressiv hund kan du göra en anmälan eller tipsa Polisen. Det krävs ofta att det har inkommit fler anmälningar eller att hunden har skadat någon allvarligt för att Polisen ska kunna agera. I sådana fall kan Polisen omhänderta hunden och genomför då ofta ett mentaltest som lägger grund för vad som beslutas härnäst. Polisen kan besluta att utfärda föreläggande om koppel eller munkorg, att hunden ska omplaceras eller att hunden ska avlivas.

Första gången som en hundägare blir polisanmäld för att hunden antingen har bitit en människa eller en annan hund så finns det ingen påföljd i den lagen. Det finns inget straffansvar så den normala gången är att ärendet läggs ner, det är inget brott helt enkelt.

Till alla som skaffar hund, gå hundkurser och lär dig ta hand om din hund på rätt sätt. Det finns en uppsjö av hundkurser, vi rekommenderar IMMI som har en hög standard på sina instruktörer. Läs mera om hundägarskap och vad du som hundägare bör känna till innan du skaffar en hund här

glycoflex_20%25

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.