Djursjukvården lär sig undvika sparkar och bett

hundsparkar

Rivsår, bett, tramp och sparkar från djur hör till vardagen inom djursjukvården. Prevent har tagit fram en skrift, en checklista och två filmer för att hjälpa personalen att jobba säkrare. Flera av dem som medverkat i projektet finns på djurkliniker i Stockholm.

Att se till djurens bästa är en självklarhet för veterinärer, djursjukskötare och djurvårdare, men det sker ibland på bekostnad av den egna säkerheten. Enligt Arbetsmiljöverkets skadestatistik är det riv- och bitsår från hund och katt samt skador orsakade av hästar som dominerar inom djursjukvården.

– När man tar hand om sjuka djur är det vanligt att tänka att det ingår i jobbet att bli riven, men på vilken annan arbetsplats skulle man acceptera att komma hem med sönderrivna händer? säger Malin Strömberg, projektledare på Prevent.

För att förbättra arbetsmiljön inom djursjukvården har Prevent drivit ett projekt tillsammans med företrädare för branschen. Syftet är att öka kunskaperna om hur man kan skydda sig och jobba på ett säkert sätt, även när det gäller frågor som stress och hotfulla situationer med djurägare inblandade.

Tillsammans med anställda inom djursjukvården har Prevent arbetat fram en handbok för arbetsmiljö. Del ett beskriver hur arbetsmiljöarbetet inom djursjukvården kan gå till, och del två innehåller checklistor och andra mallar som är till hjälp i det dagliga arbetet.

– Att se över vilka risker som finns inom djursjukvården så att vi kan förbättra arbetsmiljön är jätteviktigt. Det gynnar både oss som jobbar med djursjukvård och våra patienter och djurägare. Det har saknats en arbetsmiljöhandbok som är anpassad för vår bransch, säger Karin Collin på Sollentuna Djurklinik.

Inom projektet har det också tagits fram två filmer med handfasta tips om arbetsmiljö och säkerhet, en om att arbeta med häst och en om hund och katt. Den om hästar är inspelad vid Evidensias specialisthästsjukhus, Strömsholm. Den om hundar och katter vid Anicuras djursjukhus Albano respektive djurklinik på Gärdet, Stockholm. Filmerna kan också användas på gymnasie- och högskoleutbildningar.

För de chefer och skyddsombud som vill gå den grundläggande arbetsmiljöutbildningen Bättre arbetsmiljö – BAM har ett antal fall att arbeta med, speciellt anpassade efter branschen, tagits fram.

Skriften, checklistorna och filmerna är kostnadsfria och finns på www.prevent.se/djursjukvard

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.