Hund och katt populärt på Blocket just nu – Blocket genomför BankID-verifieringar för att trygga handeln

blocket

Under årets första kvartal är efterfrågan på hundar och katter stor på Blocket mätt i antal sökningar. För att trygga privathandeln har Blocket tidigare infört ett minimumpris i olika djurkategorier för att motverka ogenomtänkta köpbeslut. Nu ombeds även säljare att identifiera sig genom mobilt bankID. På så vis ska oseriösa annonsörer stoppas.

– Med tanke på hur stort trycket är inom kategorierna hund och katt just nu så vill vi på Blocket även satsa preventivt för att sätta stopp för oseriös handel med djur. Vi tror att alla djurvänner välkomnar initiativet, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Blockets kundsäkerhetscenter arbetar kontinuerligt med säkerhetsfrågor där djurhandel är en viktig del. Att bli djurägare är ett stort ansvar och i flera år har Blocket arbetat för att djurköp ska vara tryggt för köpare, säljare och djuren. BankID-verifieringen, i samarbete med IDkollen, innebär att det blir enklare att identifiera den som bryter mot våra regler och att vi har mer information att dela med polisen eller andra som utreder illegal handel av djur.

– Vi har en nollvision gentemot illegal handel av djur och arbetar därför aktivt med att nå ut med kunskap om trygg djurhandel bland våra användare. Blocket samarbetar också med Djurskyddet Sverige, Tullverket och Polisen. Även om det är ovanligt på Blocket så är varje fall av smugglade djur ett fall för mycket, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Blockets trygga tips för en säker hundaffär

 • Besök alltid hunden och säljaren i hemmiljön innan köpet, om säljaren inte tillåter detta, avstå från affären och anmäl annonsen till Blocket.

 • Hundvalpar ska vara minst 8 veckor gamla innan de lämnar mamman.

 • Hundar ska ha ett lägsta utannonserat pris på 500 kronor på Blocket.

 • Kontrollera stamtavla om hunden sägs vara renrasig.

 • Se till att det följer med ett veterinärintyg, som inte ska vara äldre än en vecka, på att hunden är frisk vid köpet. Det är också rekommenderat att hunden är vaccinerad, då medföljer även ett vaccinationskort.

 • Tänk också på att aldrig köpa en hund som har blivit insmugglad till Sverige. Dessa hundar smugglas in i Sverige på ett, ofta plågsamt sätt och kan medföra smittspridning till människor och djur.

Blockets trygga tips för en säker kattaffär

 • Besök alltid katten och säljaren i hemmiljön innan köpet, om säljaren inte tillåter detta, avstå från affären och anmäl annonsen till Blocket.

 • Kattungar ska vara minst 12 veckor gamla när de lämnar mamman.

 • Katter ska ha ett lägsta utannonserat pris på 500 kronor på Blocket.

 • Be att katten du köper ska vara veterinärbesiktigad och vaccinerad när du köper den. Då medföljer ett veterinärintyg som inte ska vara äldre än en vecka.

 • Se till att du får med en stamtavla om du köper en raskatt, det ska alltid följa med och innebär att uppfödaren har förbundit sig att följa vissa regler och krav.

Läs mer om hur du gör en trygg djuraffär här

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.