Hund dog efter kejsarsnitt – veterinär prickas

I juli 2013 födde Marcin och Wioletta Sarbinowskis femåriga boxertik Lucy sin allra första valpkull. Det blev en valpning med komplikationer och värkarbetet stannade upp. Paret sökte hjälp på en veterinärklinik, och fick sedan åka hem med tiken fortfarande under pågående förlossning.

Dagen därpå hade fortfarande inte alla valpar kommit ut så paret åkte in igen och nu var det en sommarvikarie på kliniken. Ett kejsarsnitt utfördes men något gick fel. Tiken fick en sprucken urinblåsa och skador i magen som inte uppdagades då, tiken led i två veckor innan hon dog.

Ärendet anmäldes till Veterinära ansvarsnämnden och hundägaren önskade att legitimationen skulle dragits in på den ordinarie veterinären som jobbade vid första besöket på kliniken. I stället fick sommarvikarien en varning  och den ordinära veterinären fick ingen påföljd.

Hundägaren hade önskat att veterinären skulle förlorat sin legitimation.

Är det inte orimligt att en veterinär skall förlora sin legitimation för ett misstag? En läkare som gör grova misstag i vården av människor förlorar inte heller sin legitimation. En veterinärutbildningen brukar vara 5,5 år lång och innehåller både praktiska och teoretiska moment. Att utifrån ett misstag förlora hela sitt yrkesliv är inte rimligt?

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.