Fidéle – hunden som satt troget vid sin ägares grav

Fidéle målad av Carl Stefan Bennet , Stockholms stadsmuseums samlingar.

Det sitter en liten ledsen hund vid en grav på Maria kyrkogård. Han lystrade en gång till namnet Fidèle. Ensam och övergiven väntar den troget på sin husse som aldrig kommer tillbaka. Vädjande vänder han sina sorgsna ögon mot oss och ber om medlidande och barmhärtighet.

Under många år på 1800-talet satt hunden Fidéle troget vid sin husses grav på Maria Magdalena kyrkogården på Södermalm i Stockholm. Hunden var liten och lurvig och av okänd ras. Hunden avbildades på en oljemålning av Stockholmskonstnären Carl Stefan Bennet (1800-1878).

Hunden kom troget tillbaka till graven dag efter dag år efter år, en del menar att det var en myt men det finns skrifter som visar på hundar över hela världen som troget suttit vid deras ägares gravar.

Fidéle betyder Trogen.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

#hundnyheterDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Fidéle – hunden som satt troget vid sin ägares grav

  1. yorkielove skriver:

    Som Greyfriars Bobby

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.