Jordbruksverket redovisar årligen försäljning av läkemedel för användning på djur till regeringen. Rapporten för 2016 visar att försäljningen av smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel till djur ökade jämfört med föregående år. Bredspektrumantibiotika, som verkar på många olika typer av bakterier, försäljs i allt mindre grad till djur.
— Att försäljningen av kritiskt viktiga antibiotika minskar är mycket positivt och indikerar en hög följsamhet till föreskrifter och riktlinjer om antibiotikaanvändning och bidrar till fortsatt gott resistensläge bland svenska djur, berättar Kinfe Girma på avdelningen för djurskydd och hälsa.
När det gäller antiinflammatoriska medel som används till sällskapsdjur har försäljningen ökat successivt sedan 2005.
— Vi tror att medvetenheten om betydelsen av smärtlindring och inflammationshämning i behandlingen av djur har ökat de senaste åren, säger Kinfe Girma på avdelningen för djurskydd och hälsa.
Friska djur behöver inte antibiotika
Förekomst av antibiotikaresistenta bakterier är ett ökande problem på global nivå. Ur ett resistensperspektiv är utvecklingen mot mindre mängd av bredspektrumantibiotika till förmån för smalspektrumantibiotika mycket positiv. Jämfört med övriga länder i Europa som har jämförbar statistik, är Sverige ett av de länder som har både lägst förbrukning och lägst förekomst av antibiotikaresistenta bakterier. Sedan 2013 har Jordbruksverket begränsat användningen av vissa antibiotika till djur. Det gäller bland annat antibiotika som är kritiskt viktiga för behandling av människor.
— I Sverige prioriterar vi det förebyggande djurhälso- och djurskyddsarbetet för att hålla djuren friska. Målsättningen är att antibiotika endast ska användas när det verkligen behövs. Friska djur behöver inte antibiotika, säger Elisabet Lindal, samordnare antibiotikafrågor på avdelningen för djurskydd och hälsa.
Rapporten omfattar försäljningen av:
- antimikrobiella och antiparasitära läkemedel
- läkemedel innehållande hormoner
- antiinflammatoriska läkemedel
- lugnande och lokalbedövande läkemedel
- vacciner.
Mer information
Rapport om försäljning av djurläkemedel 2016
DOG NEWS Sveriges största hundblogg