Hund & Katt på Liv & Död – Bep Broos, Karin Broos, Marc Broos

Hund & Katt på Liv & Död

Det började med att Andreas Brändström, som tillträdde som ny museichef för Kristinehamn konstmuseum i maj 2016, besökte konstnärerna Karin och Marc Broos och deras familjs hem och museum Alma Löv i det värmländska grannskapet. Här fascinerades Brändström av alla uttrycksfulla kattskulpturer i keramik av Marc Broos kattälskande mor Bep som avled för några år sedan i en ålder av 94 år. Familjen Broos, som alltid har levt med ett antal hundar i sällskap med en ensam katt, visade då Brändström även Karin Broos serie med över etthundra porträtt av hundar som hon hade målat under en period som hon själv beskriver som en ”trans” under år 2004, tidigare visade endast vid en utställning i Trollhättan samma år.

En idé om en utställning på det eviga temat hund & katt tog form. Det dröjde inte länge förrän konceptet växte till en totalinstallation med Marc Broos vilken även omfattar de lika eviga, universella polerna liv och död. Besökaren stiger in i en värld av intryck i gränslandet mellan dröm och verklighet, minnen och nutid vilken utöver Karin Broos hundmålningar och Bep Broos kattskulpturer även innehåller en mängd andra inslag — skulpturer av Marc Broos i storlek från fyra meter till några centimeter, målningar, fotografier, projiceringar, filmer och andra intryck för alla sinnen. Inte minst översvämmas utställningen av blommor. Vid sidan av sitt konstnärsskap så har Marc Broos även arbetat som professionell florist och drivit blomsterbutiker i Holland. I utställningen finns en blomsterhandel med färska blommor och en andra blombutik som är ”stängd på grund av dödsfall”.

”För mig hänger blommor samman med livet och döden”, säger Marc Broos. ”Som florist har jag ju arbetat mycket med livets högtider — dop, bröllop och begravningar.”

En kista ingår också i installationen och redan under vernissagen 13 maj iscensätter Marc sin egen begravning.

”Jag är 72 år så det kan vara dags”, säger Marc Broos. ”Begravningen är inte bara en minneshögtid över en konstnärs död utan även över min död som konstnär.”

Här får Marc Broos INTE medhåll av museichefen.

”Jag tror istället på en pånyttfödelse för Marc Broos och att fler kan upptäcka hans konstnärsskap”, säger Brändström. ”Det är han verkligen värd. Utställningens innehåll är svårt att beskriva men upplevelsen är väldigt tydlig. Det är som att stiga in i ett liv — gripande, självutlämnande, poetiskt, tätt, intensivt och något som alla kan relatera till. En särskild kvalitet är att nästan allt som Marc visar är förgängligt. Hans skulpturer exempelvis håller en sådan kvalitet att de skulle ha kunnat gjutas i brons men jag tror inte Marc är intresserad av det. Istället har han valt material som bryts ned av tiden. Att ingenting blir kvar av utställningen är en möjlighet som både är vacker och sorglig.”

Karin Broos serie av över hundra personliga, rörande och lite knäppa hundporträtt målade i olja (varav över åttio visas i utställningen!) tillkom efter ett besök i Holland där Marcs svåger fotograferat hundar för ett hundfoderföretag — ett uppdrag som han skämdes en smula över. Kunder som köpte hundmat fick även sin hund fotograferad i klassisk porträttpose som bonus. Många av kunderna brydde sig dock inte om att hämta ut bilderna då de inte såg sin hund som värdig att visa upp på det sättet. När Karin Broos fick se bilderna av hundarna som ingen ville ha blev hon djupt fängslad och började genast måla dessa sorgsna hundar.

”Jag gick in som i en trans och kunde inte sluta”, säger Karin Broos. ”Jag har alltid levt med hundar och det finns inget djur som kan läsa av en människa som hunden. Ofta förstår de människorna bättre än människorna själva. Jag fascinerades också av att det här var de lägre stående hundarna, de som ägarna valde att inte hämta ut, mest blandraser. Samtliga ser rakt in i kameran. Det är svårt att fotografera en hund så. Jag ser olika människor i hundarna. Ofta är det så att människor väljer en hund som påminner om dem själva i utseendet.”

En tänkvärd poäng på utställningens tema är förstås att samtliga av hundarna på porträtten numera är döda.

”En hund lever ju bara tio-tolv år så våra katter, som lever till tjugo, har upplevt flera kullar”, säger Karin Broos.

Hund & katt på liv & död på Kristinehamns konstmuseum är en konstupplevelse som inte liknar någon annan.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.