Hunden kräks – vad gör jag nu?

Att våra husdjur kräks ett par gånger behöver inte betyda något att oroa sig över. Hundens mage har en god förmåga att göra sig av med sådant den inte kan smälta. I vissa fall är kräkningen helt okomplicerad, orsakad av till exempel att hunden ätit något olämpligt, ätit för fort eller för mycket.

Många besöker en veterinär direkt när hunden kräks, trots att orsaken till kräkningen kan vara enkel och ofarlig. Hundar leker till exempel gärna med pinnar och kan tugga i sig träflisor. Dessa träflisor kan hundmagen inte smälta utan kräks upp. Vissa hundar har lätt för att kräkas om de motioneras strax efter att de har ätit.

Många hundar kräks galla när magen är tom. Magen kurrar och hunden kan vilja äta gräs för att göra sig av med illamåendet. Sväljer hunden en godbit brukar problemet lösa sig snabbt. Kanske behöver man fördela måltiderna bättre under dygnet.

Vissa individer har ”känslig mage”, vilket kan visa sig till exempel genom slemmiga diarréer, bullrig orolig mage och kräkningar. Det kan då vara fråga om en överkänslighet mot något ämne i fodret.
Vid misstanke om en foderöverkänslighet bör veterinär kontaktas. I dessa fall görs ofta en ordentlig utredning för att fastställa vad orsaken till problemet är och för att komma fram till rätt behandling. Det kan till exempel vara att byta till ett mer lättsmält foder. Utredningen kan också visa på andra bakomliggande orsaker.

Kräkningar kan också vara en varningssignal vid många olika sjukdomar, till exempel förgiftning, främmande föremål i matsmältningskanalen, virusinfektioner m.m. Om du är osäker på hur allvarligt det är kan du rådgöra med en veterinär. Ett väldigt bra alternativ är att boka ett videomöte med FirstVet, veterinär på nätet. Då kan du i ett videosamtal rådgöra med veterinär och få hjälp att avgöra om du bör ta dig till en klinik eller om du kan avvakta. Eller kanske finns det något du själv kan göra. Har du försäkring hos Moderna Djurförsäkringar så ingår tre besök per år hos FirstVet i din försäkring.

Om du misstänker främmande föremål i matsmältningskanalen ska du kontakta veterinär omgående kontaktas. Det gäller också vid ihållande kräkningar eller om hundens allmäntillstånd påverkats.

 

I samarbete med Moderna Försäkringar

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.