Livsfarlig bakterie funnen i hundfoder

En hund fick avlivas sedan den smittats av Brucella suis – slår Nederländska veterinärer larm: importerat kött som används till rått hundfoder kan innehålla bakterier och parasiter som är farliga för människor och djur.

Brucella suis har inte funnits i Nederländerna sedan 1973. Smittan kom från harar som importerats från Sydamerika:

Veterinärerna är oroade över att importerad och bearbetad rå hundmat inte kontrolleras. Om en container med får- och/eller nötslaktavfall från Ungern eller Rumänien kommer hit finns det risk att människor smittas av den farliga parasiten Echinococcus granulosis, säger veterinär expert Paul Overgaauw till ATL.

Det var i slutet av förra året som universitetet i Utrecht till sin förvåning hittade Brucella-bakterierna hos en sjuk hund för första gången på 44 år. Smittan spårades till en firma som säljer rå hundmat, så kallad Barf, skriver ATL.

Följande gäller om kontroll av rå hundmat, uppger Statens Jordbruksverk:

Den som i första led efter tillverkning eller införsel från annat land släpper ut foder på den svenska marknaden klassas som en foderleverantör. Foderleverantörerna ansvarar för att fodret man släpper ut på den svenska marknaden är säkert. Den offentliga kontroll som sker är regelbunden, men ändå att betrakta som ett slags stickprovskontroll, som i sig aldrig fullt ut kan garantera att fodren på marknaden är säkra.

Brucellos hos hund har bara påvisats enstaka gånger i Sverige. Hur vanligt förekommande infektionen är i Europa och andra världsdelar är inte klarlagd.

Infektionen drabbar främst hundar, men även människa kan smittas. Katter kan infekteras men verkar inte bli sjuka.

Infekterade hundar sprider ofta på smitta utan att själva visa symtom. De kan inte bli av med bakterien, det vill säga en hund som infekterats kan aldrig sägas ha slutat att sprida smitta.

Hundar smittas då de får i sig bakterien från andra hundars urin, sperma eller flytningar, via mun, näsa och vid parning eller insemination. Aborterade foster, placenta, vaginala flytningar och sperma utgör en stor smittrisk, men alla kroppsvätskor kan innehålla bakterien. En infekterad hund kan utsöndra bakterien i över fem år.

Symtom

Vuxna hundar visar ofta inga symtom alls, i vart fall under en lång tid (månader – år) och infektionen kan vara svårt att diagnosticera, då det finns många andra möjliga orsaker till de symtom hunden visar. Hunden kan bli allmänt trött och magra av och pälsen kan bli ful. Lymfknutor kan vara förstorade. Andra hundar får kraftiga symtom på infektion i till exempel ögon, njurar eller hjärna.

De mest typiska symtomen hos tikar är att de inte blir dräktiga, eller att de aborterar sina foster. De kan också ha kraftiga flytningar efter aborten. Trots infektionen fortsätter de dock ofta att löpa som vanligt. Hos hanhundar skall man särskilt tänka på brucellos när testiklarna förändras, och när de blir sterila (tikarna de parar inte blir dräktiga)

Brucellos är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

Ett flertal djurarter kan bära på smittan, men i Sverige utrotades sjukdomen i djurpopulationen på 1950-talet. Därefter har endast enstaka fall förekommit. I djurens sjukdomsbild är abort (kastning) ett viktigt symtom, och smittsam kastning eller kastsjuka är beteckningar på sjukdomen när den drabbar djur.

Brucellos hos människa kallas ibland för Maltafeber eller undulantfeber. Ett fåtal svenskar smittas varje år utomlands, företrädesvis vid besök i något medelhavsland eller av importerade opastöriserade livsmedel.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Livsfarlig bakterie funnen i hundfoder

  1. Birgitta Söderholm skriver:

    Finns det här fodret även i Sverige?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.