Forskning om hundägare blev världsnyheter

En av årets mest uppmärksammade forskningsstudier i världen är den från forskare vid Uppsala universitet, SLU i Uppsala och Karolinska institutet om att hundägare har lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar och lever längre än personer utan hund.

BBC, New York Times, Daily Mail, Guardian och TV-kanalerna ABC och CNN är bara några av hundratals medier som rapporterade om studien. Studien publicerades i tidskriften Scientific Reports 17 november, två dagar för sent för att ha chans att komma med på företaget Altmetrics lista över årets mest uppmärksammade forskningsartiklar i världen. Av nära 200 000 forskningsartiklar som Altmetric sedan dess har hållit koll på vad gäller uppmärksamhet i tidningar, radio, teve och sociala medier ligger den svenska hundstudien så högt som på plats 23, vilket innebär en god chans att komma med på 100 i topp-listan nästa år skriver UNT.se.

Hundägare har lägre risk att dö av hjärtsjukdom visar en ny studie

Nu är det bevisat – hundägare lever längre ! En grupp svenska forskare har studerat sambandet mellan hundägande och hjärt-kärlhälsa hos över 3,4 miljoner tidigare hjärtfriska svenskar i åldern 40-80 år. Den nya studien visar att hundägare hade lägre risk att dö av hjärtsjukdom eller andra orsaker under den tolv år långa uppföljningsperioden.

Forskarna använde information från sju olika nationella register, inklusive Jordbruksverkets hundägarregister samt Svenska Kennelklubbens register för att studera kopplingen mellan hundägande och hjärt- kärlhälsa. Resultaten publiceras idag i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports. Målet med studien var att undersöka om hundägares risk för hjärt- kärlsjukdom och död skiljer sig från personer utan hund. Resultaten av studien visade att hundägare hade lägre risk att dö under den tolv år långa uppföljningsperioden. I ensamhushåll noterades också lägre risk för hjärtinfarkt och stroke hos hundägarna.

– Ett mycket intressant fynd i vår studie var att resultaten var tydligast i ensamhushåll. Att vara ensamstående har tidigare rapporterats som en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom och det verkar som att en hund kanske kan neutralisera denna överrisk. Ett annat intressant fynd var att ägare till olika raser skiljde sig åt tydligt vad gällde hjärt-kärlhälsa, och vi observerade till exempel att ägare till hundar av olika jaktraser utmärkte sig som friskare, säger Tove Fall, veterinär och docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet som lett studien tillsammans med sin doktorand Mwenya Mubanga.

Sverige har en viktig roll i registerforskning eftersom man till skillnad från många andra länder använder unika personnummer för all offentlig förvaltning. Register över befolkningen och hälsoregister hos Socialstyrelsen håller bra hög kvalitet och hög täckningsgrad. Ägarregistrering av hundar hos Jordbruksverket är obligatoriskt sedan 2001, vilken vanligtvis sker när valparna undersöks och id-märks inför försäljning. Forskarna använde denna information från Jordbruksverkets och också Svenska Kennelklubbens register som länkades anonymt till befolknings- och hälsodata.

– Den här sortens studier kan visa på samband mellan omgivningsfaktorer och sjukdomar i stora befolkningsgrupper. De kan dock inte ge svar på om och hur hundar faktiskt skyddar från hjärtsjukdom och förtida död. De associationer vi ser kan bero att hundar påverkar ägarens livsstil och välbefinnande positivt. Det kan också vara så att de personer som väljer att skaffa hund redan från början har lägre risk för hjärtkärlsjukdom exempelvis genom en aktiv livsstil, säger Tove Fall.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.