Nyheterna varnar för hemultraljud

TV4 nyheterna varnar för att använda ultraljud hemma för gravida kvinnor, det finns också att köpa ultraljuds maskin för hundar online. Risken med användning av ultraljud är uppvärmning av fostren.

Du kan se nyhetsinslaget på länken här

Dog News har tidigare skrivit en artikel om ultraljud:

Hunduppfödare gör ultraljud på sina tikar för att de är nyfikna på hur många foster som finns, medan Strålsäkerhetsmyndigheten varnar för ultraljud på gravida kvinnor och ger följande rekommendationer:

Diagnostiskt ultraljud ska endast utföras

  • då den medicinska nyttan är större än förutsebara risker

Även om metoden allmänt betraktas som riskfri kan ultraljud vid felaktig användning orsaka skadlig uppvärmning av fostret. Dessutom har epidemiologiska studier visat att det finns risk för neurologisk påverkan på foster som exponeras för ultraljud. I enlighet med försiktighetsprincipen bedömer Strålsäkerhetsmyndigheten därför att foster endast ska exponeras för ultraljud när det finns ett medicinskt syfte och när nyttan med undersökningen är större än risken för skadliga effekter.

Studier visar att ultraljud har en neurologisk påverkan och på barn har studien visat ökad vänsterhänt hos pojkar! För stor exponering med ultraljud kan påverka vävnaderna på fostret. Under vissa perioder i fosterlivet är hjärnan extra känslig. Den värme som alstras kan skada de nervceller som är grunden för hjärnfunktionen.

Ultraljud

Onödiga ultraljud kan skada fostrets hjärna

Ultrasound scans can affect brain development

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Nyheterna varnar för hemultraljud

  1. Nyikenheten bör inte utsätta valparna för ultraljud.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.