Varje dag dödas eller skadas minst tre hundar av bilar och tågtrafik i Sverige

Varje dag dödas eller skadas minst tre hundar av bilar och tågtrafik i hela landet. Skillnaden mellan olika regioner är stor – i Skåne drabbas flest hundar, men allra farligast lever hundarna i Dalarna och Värmland. Det visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring.

Skåne har flest fall av påkörda hundar som dör eller skadas, men där bor också många hundar, precis som i Västra Götaland och Stockholm. Länen som sticker ut lite extra är Dalarna och Värmland – här bor det färre registrerade hundar, men samtidigt så drabbas förhållandvis många av olyckor.Minst antal hundar i trafik- och tågolyckor sker i Uppsala och Örebro.

– Vi hundägare måste säkra att våra hundar får motionera under trygga former. Att inte släppa hunden lös i närheten av trafikerade vägar borde vara en självklarhet, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Här blir flest hundar påkörda:

  • Skåne
  • Västra Götaland
  • Stockholm
  • Dalarna
  • Värmland

Länen som ligger i botten där hundarna går säkrare på sina promenader är Uppsala och Örebro.

Rasta hunden säkert

Håll hunden kopplad och ligg steget före genom att ha uppsikt över hunden och omgivningen. Att regelbundet träna på inkallning är en väg till säkrare promenader.

– Alla hundar, stora som små, behöver varje dag en längre sammanhängande promenad utöver ett par kortare rundor för att göra sina behov. De flesta hundar är intresserade av andra hundar, katter eller vilda djur och ska därför hållas kopplade, säger Patrik Olsson.

Ett sätt kan vara att träffa andra hundägare och låta hundarna rastas tillsammans i en större rastgård eller en avskild plats långt ifrån trafikerade vägar. Alternativ för den större hunden är att hänga med på löpturen eller en sväng med cykeln. 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.