Norska Birgitte räddade hundvalp från gatan – dog i rabies

I ett pressmeddelande till norska medier förklarar familjen att Birgitte Kallestad hade åkt på semester till Filippinerna i februari tillsammans med några vänner. Birgitte älskade djur.

Under en mopedtur hade de hittat en ”hjälplös valp” vid vägkanten som 24-åringen lyfte upp och tog med sig hem.

De tog hand om den skadade hundvalpen som tillfrisknade, och snart lekte den med Birgitte och hennes vänner och delade ut ett flertal lekfulla bett ”på valpvis”. 
Familjen skriver att då 24-åringen själv arbetade inom sjukvård såg hon till att tvätta de små skråmor hon och vännerna fick.

”Ingen kopplade de små skråmorna från semestern till sjukdomen, allra minst hon. Sjukdomen utvecklade sig och läkarna kämpade med att ta reda på vad som var fel. Hon besökte läkare flera gånger och blev till slut inlagd. En läkare menade på att symptomen liknade rabies,” skriver familjen i pressmeddelandet.

Under helgen bekräftades det att 24-åringen fått rabies. Birgitte Kallestad avled i måndags.

Smittar rabies enbart genom att man blir biten?

– Man kan drabbas också genom att en smittad hund, katt eller annat smittat djur, slickar på ett öppet sår eller på slemhinnor i munnen, i näsan eller i ögat.

Experten svarar: klappa aldrig djur utomlands. Det är jätteviktigt att folk kommer ihåg att rabies finns, så att man helt undviker kontakt med djur när man är utomlands. Det är viktigt att lära sina barn att aldrig klappa eller kela med djur på utlandsresan. 

Familjen vill nu varna andra som reser till områden där det finns rabies att vara medvetna om riskerna, skriver Expressen.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#gatuhund #filippinerna

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.