Grattis – Dis är Årets sociala tjänstehund 2019

I samarbete med Svenska Kennelklubben presenterar Agria Djurförsäkring Årets sociala tjänstehund 2019 – årets vinnare är den vita heredehunden Dis. Dis arbetar tillsammans med läraren Denice Sverla på Ekebyhov grundsärskola, på Ekerö. Med sin känsla för signaler och förmåga att tyda tecken från barnen kan hon överbrygga språkliga svårigheter och hjälpa barnen att utveckla sin kommunikation.

Den sjuåriga Dis, eller Barvestad’s Last Dis Of Aliena som hon heter i stamtavlan, är Denice Sverlas första hund.

– Jag köpte henne när jag pluggade till lärare med målet att kunna ha henne med i arbetet, berättar Denice Sverla.

Efter bara två år var Dis färdigutbildad besökshund och började arbeta tillsammans med Denice Sverla på Ekebyhov grundsärskola. Därefter har hon även utbildats till terapihund och skolhund med inriktning som fadder- och läshund. Tillsammans med sin förare hjälper hon elever i ämnen som matematik, svenska och kommunikation men tränar sig även på empati, samverkan och samarbete.

Dis följer med Denice Sverla och hennes andra hund till jobbet varje dag och arbetar med aktiva workshoppar i snitt tre dagar i veckan och då cirka 1 timme om per dag. När hundarna inte arbetar ligger de i ett särskilt hundrum för att få vara i fred.

– Dis älskar att arbeta och om hon skulle välja mellan matskålen och hänga med till jobbet skulle hon välja jobbet. Och då är hon ändå en matglad hund, säger Denice med ett skratt.

Juryns motivering

Dis gör stor skillnad för många elever i sitt arbete tillsammans med ägaren och hundföraren Denice Sverla. Med sin gedigna utbildning och långa erfarenhet är de ett ovärderligt stöd i både praktik och teori, enskilt och i grupp. Dis ger barnen lugn och motivation att lära sig saker och knyter vänskapsband mellan elever som vanligen har stora svårigheter att interagera med varandra. Terapihunden Dis är därför en mycket värdig mottagare av utmärkelsen Årets sociala tjänstehund 2019.

Juryn bestod av Lena Heimlén, Manimalis, Ulf Uddman och Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben. 

Hylla Dis på Stockholm hundmässa den 14 december!

Agria Djurförsäkring skänker 20 000 till en organisation som mottagaren själv får välja. Denice valde Skandinaviska vård- och terapihundsföreningen. Dis tar emot sin medalj på Stockholm Hundmässa den 14 december och får då även ett smaskigt ben att tugga på, ett års foder från Royal Canin samt en skön säng från Biabädden. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets polishund, Årets narkotikasökhund och Årets bragdhund att få ta emot pris.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.