Flera hundar har dött av bakteriesjukdom, som även kan smitta människor

Flera hundar har dött på Gotland den senaste tiden i den hemska sjukdomen Leptospiros som också dödat flera hundar i Göteborgsområdet innan jul.

Turid Simander som förlorade sin dvärgpinscher skriver på facebook: Leptospiros var den ovanliga och hemska zoonos (kan smitta både människor och hundar) som tog våran Pixie ifrån oss i November förra året. 3 fall har skett på väldigt kort tid, låt oss hoppas att inte fler fantastiska hundar eller människor ska behöva falla offer för detta fruktansvärda virus. Det finns ett vaccin som man kan ta, 2 med 4 veckors mellanrum och sedan en gång per år. Vi har Vaccinerat våran andra hund med detta och det håller oss lugnare. Önskar ingen, varken hund eller människa att behöva drabbas av detta fruktansvärda öde. Ta hand om varandra 💔

På kort tid har fem hundar i Göteborg smittats av leptospiros, en bakteriesjukdom som också kan drabba människor, skriver GP.

Undvik vattenpölar, vattendrag då sjukdomen smittar genom stillastående vatten då smittspridning sker genom urin.

Symptom:

Smittade människor kan drabbas av såväl feber som nackstelhet, huvudvärk och muskelvärk. I särskilt allvarliga fall kan smittan orsaka blödningar, gulsot och njursvikt. I synnerligen ovanliga fall kan det leda till döden.

Leptospiros är en så kallad zoonos, en sjukdom som kan drabba både människor och djur.

Vaccinera era hundar

Det finns vaccin mot Leptospiros: ”Nobivac L4”
Grundvaccinationen Ska helst bestå av två vaccinationer med 4 veckors intervall (kan ges från 6v ålder).
Efter grundvaccinationen vaccineras hunden med högst ett års intervall.

Leptospiros är en av de globalt vanligaste bakteriella infektionerna, som även smittar människor så kallade zoonoser, och som ger feber, blödningar i slemhinnorna och leverskador. Leptospiros finns bland annat hos vilda gnagare och sprids exempelvis via förorenade vattensamlingar och urin från smittade hundar. Dödligheten är hög. Hundar som överlever infektion med arten Leptospira canicola blir ofta kroniska smittbärare.
2004 slopades kravet på vaccination mot Leptospiros vid utlandsresa. Jordbruksverket rekommenderar dock fortsatt att hundar vaccineras för att förhindra att sjukdomen förs in till Sverige.

I typiska fall av leptospiros hos hund ses slöhet, feber och kräkningar. Hunden urinerar och dricker mer än normalt och är ovillig att röra sig. Blödningar kan ibland ses, bland annat munnens slemhinnor, i form av röda fläckar. Från andra länder har allvarliga lungblödningar också rapporterats.

Läs mera om Leptospiros här

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #göteborg #leptospiros #gotland

Husdjur
Husdjur

Hund fick avlivas efter ovanligt sjukdomsfall – Hela Gotland

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.