Ny studie: Gatuhundar kan förstå människor utan träning

En ny studie visar att otränade herrelösa hundar svarar på gester från människor, vilket tyder på att förståelse mellan människor och hundar överträffar träning.

Om du har en hund har du förhoppningsvis turen att veta att de är mycket anpassade till sina ägare och lätt kan förstå ett brett spektrum av kommandon och gester. Men är dessa förmågor medfödda eller lärs de uteslutande genom träning?

För att ta reda på det utfördes en studie i Frontiers in Psychology huruvida otränade herrelösa hundar kunde förstå mänskliga gester.

Studien avslöjade att cirka 80% av de deltagande hundarna framgångsrikt följde pekande gester till en specifik plats trots att de aldrig tidigare har blivit tränade. Resultaten tyder på att hundar kan förstå komplexa gester genom att helt enkelt titta på människor och detta kan ha konsekvenser för att minska konflikten mellan herrelösa hundar och människor.

Hundar tämjdes för 10 000–15 000 år sedan, vilket sannolikt gör dem till de äldsta husdjuret på planeten. Människor födde sedan upp hundar med de mest önskvärda och användbara egenskaperna så att de kunde fungera som följeslagare och arbetande hundar, vilket leder till tamhundar som är mycket mottagliga för mänskliga kommandon och gester.

Det var emellertid inte klart om hundar förstår oss endast genom träning eller om detta var medfött. Kan hundar tolka en signal, till exempel en gest, utan specifik träning eller ens utan att ha träffat signaleringspersonen tidigare? Ett sätt att ta reda på det är att se om otränade, vilda hundar kan tolka och reagera på mänskliga gester.

Gatuhundar är ett vanligt inslag i städer runt om i världen och särskilt i många utvecklingsländer. Medan de kan observera och ibland interagera med människor, har sådana hundar aldrig tränats och är i beteende ”vilda”.

För att undersöka studerade Dr. Anindita Bhadra of the Indian Institute of Science Education and Research Kolkata, India, och kollegor herrelösa hundar över flera indiska städer. Forskarna närmade sig ensamma herrelösa hundar och placerade två täckta skålar på marken nära dem. En forskare pekade sedan på en av de två skålarna, antingen tillfälligt eller upprepade gånger, och registrerade om hunden närmade sig den angivna skålen. De registrerade också det upplevda känslomässiga tillståndet hos hundarna under experimentet.

Ungefär hälften av hundarna närmade sig inte någon av skålarna. Men forskarna märkte att dessa hundar var oroliga och kan ha haft dåliga erfarenheter av människor tidigare. Hundarna som närmade sig skålarna noterades som vänligare och mindre oroliga och cirka 80% följde korrekt pekningssignalerna till en av skålarna, oavsett om pekningen var kortvarig eller upprepad. Detta antyder att hundarna verkligen kan tyda komplexa gester.

”Vi tyckte att det var ganska fantastiskt att hundarna kunde följa en gest så abstrakt som en momentisk pekning,” förklarade Bhadra. ”Det betyder att de iakttar människan som de träffar för första gången och använder sin förståelse för människor för att fatta ett beslut. Detta visar på deras intelligens och anpassningsbarhet. ”

Medfödd förmåga

Resultaten tyder på att hundar kan ha en medfödd förmåga att förstå vissa mänskliga gester som överskrider träningen. Det bör emellertid noteras att de klyftiga, mer oroliga djuren tenderade att inte delta, så framtida studier behövs för att mer exakt fastställa hur en individuell hunds personlighet påverkar deras förmåga att förstå mänskliga signaler.

Sammantaget kan hundar vara mer uppfattande än vi inser. ”Vi måste förstå att hundar är intelligenta djur som kan samexistera med oss,” sade Bhadra ”De är ganska kapabla att förstå vårt kroppsspråk och vi måste ge dem deras utrymme. Lite empati och respekt för en annan art kan minska mycket konflikt. ”

Källa: Dr. Anindita Bhadra

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundblogg #gatuhundar

Husdjur
Husdjur

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.