Var tredje hund biten av annan hund

Nästan var tredje hund har hamnat i slagsmål och blivit biten av en annan hund, det visar en undersökning som Agria Djurförsäkring låtit göra. Det är en obehaglig upplevelse för både hundar och hundägare, som i många fall innebär att hunden behöver akut veternärvård.

Undersökningen* visar att 27 procent av hundägarna har råkat ut för hundslagsmål. Attacker kan uppstå i hemmetmellan hundar som känner varandra, men som hamnar i en situation där de plötsligt exempelvis konkurrerar om ett ben, mat eller blir trängda. Ett annat vanligt scenario är att en kopplad hund attackeras av en okänd, lös hund eller vid ett möte i hundrastgården.

– Att uppleva ett slagsmål är ett stort trauma för både hundar och hundägare. De flesta bitskadade hundar får vård, repar sig och blir friska, medan ett par procent avlider av skadorna, säger Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring.

Som hundägare kan du göra en del enkla saker för att undvika bråk och bitskador. Men, endast 41 procent av de medverkande i undersökningen tror att den dagliga skötseln påverkar hundens hälsa, som att ta ansvar för att undvika bråk mellan hundar.

– Det är viktigt att öka medvetenhet hos hundägare för att undvika bitskador, säger Agnes Fabricius.  

Graden av skada varierar beroende på var bettet tar. Riktigt illa kan det gå om en stor hund attackerar en mindre hund i hals eller nacke, med livshotande skador som följd. Ett bitsår måste ofta sys och dräneras av veterinär. Ofta kombineras behandlingen med en antibiotikakur och instruktioner om sårvård under rehabiliteringen.

Det är svårt att gå emellan ett hundslagsmål utan att själv skadas. Ett sätt kan vara att ta tag i bakbenen och lyfta hundarna rakt upp, men slit inte upp hunden eftersom det kan förvärra skadan. Att hälla iskallt vatten över slagskämparna kan också få dem att släppa bettet.  

Hundägare har ett strikt ägaransvar för hund som biter en annan hund, vilket i princip innebär att hundägaren ansvarar för de skador hunden orsakar. Hundslagsmål kan bli en dyr affär om din hund skadar en annan hund allvarligt. 

Agrias hundförsäkring ersätter för bitskador. Men tänk på att ta den andra hundägarens kontaktuppgifter eftersom det råder strikt hundägaransvar. Ta hundägarens namn, personnummer, adress och telefonnummer. Det kan hjälpa dig att få ersättning för veterinärvårdskostnader så du slipper använda din egen försäkring.

Ta ditt hundägaransvar och undvik bitskador

  • Håll din hund kopplad och låt den inte springa fram till okända hundar
  • Är en lös hund på väg att attackera din hund? Ställ dig bredbent som en sköld framför din hund och prova att skrämma bort hunden med ditt kroppspråk. En liten hund lyfter du upp i famnen.
  • Träna på att möta och leka med andra hundar från valptiden och under uppväxten
  • Plocka undan matskålar, hundleksaker och ben vid hundbesök i hemmet
  • Separera hundar som utfodras samtidigt
  • Välj hundkompisar med omsorg. Hundar har inget behov av att mingla med nya hundar utan nöjer sig ofta med några trygga hundvänner att leka med då och då
  • Släpp inte in hunden i rastgårdar med okända hundar utan att först ta reda på mer om hundarna

Undersökningen utfördes 2019 av PFM Research på uppdrag av Agria Djurförsäkring. 300 hundägare deltog.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundblogg #hundattack

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.