Sex människor i Sverige har drabbats av rävens dvärgbandmask

Bild: pixabay

Läkartidningen skriver att sex människor i Sverige upptäckts bära på rävens dvärgbandmask, under de senaste två åren. Smittan kan ha skett utomlands, men risken för att smittas i Sverige har ökat.

Echinococcus multilocularis (rävens dvärgbandmask) är en bandmask som kan ge upphov till en mycket allvarlig leversjukdom (alveolär ekinokockos). I Sverige har tidigare enbart enstaka fall av infektionen upptäckts. De senaste två åren har dock totalt sex patienter, fyra i Lund/Malmö samt vardera en i Linköping och Stockholm, diagnostiserats med E multilocularis-infektion, skriver Läkartidningen.

Läs också Flera svenska fall av infektion med rävens dvärgbandmask

Människor kan smittas

En smittad människa får symtom från det drabbade organet när blåsmasken vuxit sig tillräckligt stor. Det tar 10–15 år. Sjukdomen kallas alveolär echinococcos, AE, och är dödlig om inte adekvat behandling ges. Människor smittas av att få i sig äggen som kommer ut ur värddjuren.

Rävens dvärgbandmask finns framför allt i centrala Europas bergstrakter, men har spridits över stora delar av Europa. Förekomsten har ökat under senare år. Läs mer om avmaskningsrekommendationer till höger. Antalet fall av AE hos människor har också ökat. Sjukdomen AE är dock fortfarande mycket ovanlig.

  • Räven är det vanligaste värddjuret, men även djur som hund, katt, lodjur och mårdhund kan bära på parasiten. Om dessa djur smittas sätter sig masken i tarmen och ägg utsöndras till omgivningen via avföringen.
  • Smittan förekommer i stora delar av världen, främst i norr.
  • Fall hos människor är ovanliga, men allvarliga eftersom sjukdomen är svårbehandlad. Människor kan smittas om de sväljer maskägg. Inkubationstiden är oftast flera år, cirka 5-20 år.
  • Sjukdomen kan förekomma i kroppens alla organ och vävnader, i form av cystor som utvecklas långsamt. Besvär från buken och gulsot kan uppträda och det krävs många år av behandling med maskmedel för att bli frisk.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs mera om Rävens dvärgbandmask här

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #dvärgbandmask #räv #läkartidningen

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.